Hűtés hűtő nélkül, két cseréppel! (videó)

A pár perces Scientific Tuesdays című műsorból megtudhatjuk, hogyan készül el a nagyon egyszerű, bárki által elkészíthető, költség- és környezetkímélő mini hűtőberendezés két (különböző méretű) virágcserép, egy kis ragasztószalag, víz és némi homok segítségével.

A két, agyagból készült virágcserép alján a lyukakat jól leragasztjuk szigetelő szalaggal, hogy a későbbiekben ne szivárogjon át rajtuk a nedvesség, majd a nagyobbik cserép aljára 3-4 cm vastagon homokot szórunk. A folyóparti homok a legjobb erre a célra, de bármilyen finom szemű homok megteszi. Ezután a kisebb cserepet a nagyobb cserépbe helyezzük, és a két cserép közti hézagot feltöltjük homokkal. Amikor ez kész van, a cserepek közti homokréteget átitatjuk vízzel.

Képernyőfotó 2013-07-15 - 5.31.44 PM

hirdetés

Annyi vizet öntsünk a homokra, amennyit felszív. Ezután mártsunk vízbe egy törölközőt, csavarjuk ki egy kicsit, és fedjük be vele a dupla-cserépfalú hűtőnket. A hűtő ugyanis készen van, már csak meg kell várnunk, hogy a törölköző és a nedves homokréteg párologtatás útján lehűtse a kis kamrát a cserép belsejében. A külső meleg hatására a víz a nagyobb cserép külső felszíne felé párolog, a kisebb cserép belsejéből kiáramlik az energia, ami jelentős hőmérséklet-csökkenést idéz elő.

A műsor készítői hűtőtermométerrel megmérték, hogy pár óra alatt mennyit hűl a cserép-hűtő belseje. Délután 1 órakor 15.5 C° volt a cserépben, délután 4-kor 11 C°, 6-kor két üveg sör segítségével tovább tesztelték a hűtő teljesítményét, és egy óra múlva az eredmény magáért beszélt.

Ez a módszer bármikor könnyen használható, amikor nincs a közelben elektromos áram, kint viszont meleg van, és le szeretnénk hűteni valamit. Olyan országokban, ahol meleg van, de áram nincs, sokat segíthetne az embereknek frissen tartani az élelmiszert, nem kellene a nap végén kidobni a romlandó ételeket. Ez dominó effektust indíthatna be, hiszen, ha az étel megmarad, a pénz is megmarad, és be lehet fektetni másba, így sok ember helyzete javulhatna szerte a világon.

forrás: utajovobe.eu