Infrahanggal a madarak ellen

A polgári repülésben óriási problémát okoznak a gépekbe becsapódó madarak. A kár mértéke eléri az egymilliárd dollárt évente. Egy praktikus megoldással azonban várhatóan vissza lehet szorítani az ilyen esetek számát

Eddig is használtak már olyan rendszereket, amelyek hanghatásokkal igyekeztek elriasztani a madarakat a repülőgépek útvonalától. A baj csak az, hogy a zajok nem csak a madarakat riasztják el, hanem a repülőterek közelében élőket is zavarják.

kép: Shot222/indafoto.hu

A Technology International által fejlesztett új technológia azt a jelenséget használja ki, hogy zivatarok előtt alacsony frekvenciájú hangok keletkeznek, amelyeket az emberek nem hallanak, de a madarak érzékelik és ösztönösen elkerülik az ilyen helyeket.

Az eddigi kísérletek jól sikerültek. A hangot nem kell folyamatosan kibocsátani, hanem egy detektor érzékeli a madarak jelenlétét és a szükséges időszakban bekapcsolja a mélyhang-generátorokat, ami hatására a szárnyasok gyorsan odébbállnak.

hirdetés

A fejlesztők szerint a rendszer közterületek és épületek megóvására is alkalmas lesz és két éven belül elindulhat a gyártása.

A találmány igen biztató és reméljük nem járunk úgy, mint Mao Ce Tung a verebekkel:

A nagy kínai veréb fiaskó
A Mao Ce Tung vezette Kína az 1958-1962 közötti időszakban hirdette meg a „Nagy lépés” programot, melynek egyik első akciója az „Öt kártevő kampány” volt. A kártevőirtásban a verebek – mint a rizstermés vélt megdézsmálói –  élen szerepeltek. A lakosságot arra kötelezte a kormányzat, hogy fémedényekkel zajongva folyamatosan riasszák a madarakat, akik így nem tudtak leszállni táplálkozni és pihenni. Emellett mindenféle eszközzel – például a gyerekek csúzlival – lőtték is őket, megsemmisítették a fészkeiket, összetörték a tojásaikat és megölték a fiókáikat.

1960-ban a kínai tudományos akadémia kutatási eredményekre hivatkozva kijelentette, hogy a verebek elsősorban rovar-, nem pedig magevők. Azonban Mao elnök hiába visszakozott, hogy akkor „felejtsük el” – már késő volt. A fiókáikat rovarokkal tápláló verebek hiányában túlszaporodó rovarok felfalták a vetést, és a kialakuló éhínségbe legalább harmincmillió kínai halt bele.

Sajnos az utóbbi évtizedekben – ha más okokra visszavezethetően is – Európában is bekövetkezett egy területenként ijesztő nagyságrendű verébállomány-csökkenés.