Innen már emelkednek az olajárak?

Az utóbbi két hónap 30%-os árfolyam esését követően a Citigroup nyersanyagpiaci részlegének vezetője szerint az olaj már túladottnak tűnik és több olyan katalizátor is látszik már a horizonton, melyek inkább az áremelkedés irányába hathatnak.

A várakozásoknál gyengébb makrogazdasági adatok a világgazdasági növekedés lassulására mutattak rá az utóbbi hónapokban, ami az olaj iránti kereslet és keresleti várakozások csökkenéséhez vezetett. Az olajár 30%-os zuhanásának hátterében ez az egyik legfontosabb ok, bár nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy időközben az Irán miatti kínálati oldali félelmek is elillantak.

A WTI árfolyama mindezek hatására a 80, a Brent pedig a 90 dolláros szintek alá is benézett a napokban. Az amerikai jegyzés esetében ez nyolc hónapos mélypontnak számít, miközben a Brent utoljára 2010 végén járt hasonló mélységekben.

A Citigroup nyersanyagpiaci részlegének vezetője szerint mostanra az olaj túladottnak tűnik, miközben több olyan faktor is mutatkozik már, amik inkább az árfolyam emelkedését támogathatják. Ilyen például a nyári benzinfogyasztási csúcs Amerikában.

Ed Morse CNBC-nek adott interjúja szerint az utóbbi időszak gyenge keresletét a finomítói karbantartások elhúzódása és jelentősebb szintje is magyarázhatta. Eközben már inkább arra lehet számítani, hogy az utóbbi hónapokban 30 éves termelési csúcsot elérő szaúdiak kevesebb olajat visznek majd a piacra.

hirdetés

Mindezek miatt a szakértő szerint a következő három hónapban a WTI árfolyama a 90 dolláros szint körül ingadozhat majd.

forrás: portfolio.hu

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?