Jelentős lehetőségek vannak a hazai távhőszektorban

A hazai távhőszektorban komoly lehetőségek vannak, egyebek mellett a megújuló energia részarányának növelése a jelenleg alapvetően földgáz alapú távfűtésben – mondta a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MATÁSZSZ) visegrádi konferenciáján Hizó Ferenc, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára csütörtökön.

Hizó Ferenc kiemelte: a távhőszektor fejlesztése jelentős széndioxid megtakarítást tud eredményezni, így a klímavédelmi célokhoz kapcsolódva az energiahatékonysági célokat is tudja szolgálni.

kép: kormany.hu

kép: kormany.hu

A távfűtésben rejlő kiaknázatlan lehetőségek között említette a helyettes államtitkár, hogy jelenleg egyetlen hulladékégető biztosít hőt a távhőrendszer számára, illetve hogy a kisebb településeken is van lehetőség olyan rendszerek kialakítására, amelyek mind a megújuló, mind az energiahatékonysági céloknak megfelelnek.

Hizó Ferenc a távhőszektor prioritásai között felsorolta a megújuló energia részarányának emelése mellett a széndioxid-kibocsátás csökkentését, az energiahatékonyság növelését, épületek felújítását.

hirdetés

A helyettes államtitkár elmondta: komoly lehetőségei vannak Magyarországon a geotermiának, s a remények szerint az EGT-alapok igénybevételével hamarosan lehetővé válik nyolc vagy kilenc távhőrendszer geotermiára történő átállítása.

Hizó Ferenc kitért arra is, hogy az utóbbi évek épületenergetikai korszerűsítései révén eddig több mint 400 ezer lakást újítottak fel, azonban Magyarországon az épületek mintegy 70 százaléka felújításra szorul. Ezért is fontos az épületenergetikai stratégia kidolgozása, amely a távhőszektorral szemben is fogalmaz meg célokat. Hozzátette: ennek előkészítése már elindult, hamarosan kezdődik a társadalmi egyeztetés, s a stratégia ősszel a kormány elé kerülhet.

Kovács Pál államtitkár helyszínen felolvasott védnöki köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy az NFM és a MATÁSZSZ stratégiai együttműködési megállapodást kötött. Az együttműködés alapja a minisztérium részéről annak a felismerése volt, hogy a környezetbarát távhőszolgáltatás országos energiapolitikai eszköz, a Nemzeti Energiastratégia végrehajtásának fontos eszköze.

Kiváló lehetőség a klímavédelem és a fenntartható fejlődés szolgálatára, ezért mind a jogi szabályozás, mind a műszaki modernizáció révén erősíteni kell a nemzeti vagyon részét képező távhőrendszerek versenyképességét. A távhőszolgáltatás fejlesztése nélkül a hazai energia- és klímapolitikai célokat, valamint a nemzetközi klímavédelmi és energiahatékonysági vállalásokat nem lehetne teljesíteni.

Kapcsolódó cikkek
Az emisszió-csökkentésben is segít a távhőellátás fejlesztése

A távhőszolgáltatás kiválóan szolgálja a klímavédelemi célok elérését és a fenntartható fejlődést, az energiafelhasználás racionalizálását - hangzott el a MaTáSzSz Elolvasom

Egyre több távhőrendszer vált biomasszára

Gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi előnyei miatt mindenképpen érdemes fontolóra venni a biomasszát a távhőtermelésben, ráadásul a járulékos hasznok nem csak Elolvasom

Fidesz: fenntartható rezsicsökkentést!

A kormánytöbbség célja, hogy a megfelelő intézkedésekkel, például az állami közműszolgáltató létrehozásával, fenntartható legyen a rezsicsökkentés folyamata - mondta a Elolvasom

A rezsicsökkentés fenntartását segíti a nemzeti közműszolgáltató

2015 márciusában a Főgáz Zrt. bázisán kezdi meg lakossági szolgáltatási tevékenységét a nemzeti közműszolgáltató, amelynek létrehozása a rezsicsökkentés fenntartását segíti Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?