Káros napenergia ellen úthengerrel

Úthengerrel zúzták be a rossz minőségű szemüvegeket egy vasárnapi budapesti felvonuláson; ezzel a káros UV-sugárzás veszélyeire szerették volna felhívni a figyelmet a szervezők. Az eseményen részt vett Ungár Anikó előadóművész és fia, Baronits Gábor is, számolt be többek között a hetivalasz.hu. Érdekes módon a kép alapján pont a vacak napszemüveg-lencsék úszták meg az elpusztítást.

A felvonulás a Deák térről indult az Andrássy úton az Operaházig. A szervezők ezzel az akcióval szerették volna az utazási szezon kezdete előtt felhívni a figyelmet, hogy az ultraviola-sugárzás különösen veszélyes lehet a strandon és a vízparton.

UV-áteresztő keretek utolsó pillanatai, MTI Fotó: Máthé Zoltán

A víz felszíne és a homok is visszaveri a napsugarakat, a visszatükröződő nap pedig megtöbbszörözi az UV-sugárzást, ezért rendkívül veszélyes olyan helyen napszemüveget venni, ahol kétséges, nem ellenőrzött minőségű terméket lehet kapni.

Becslések szerint évente 15 millió ember veszíti el a szeme világát szürkehályog-kialakulás miatt, melyet bizonyítottan az UV-sugárzás okoz. Kutatások szerint az embereknek azonban csak 7 százaléka van tisztában az UV-sugárzás visszafordíthatatlan következményeivel.

Bár az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a napfény károsíthatja a bőrt, akár a bőrrák okozója is lehet, de csak kevesen tudják, hogy a napfény a szemet is károsíthatja.Míg naptejet sokan használnak, napszemüveget sokkal kevesebben.

A szükségesnél több fényre a szem védekezni kezd, ami egy idő után a szem túlterheléséhez vezethet. A napszemüveg ezt a túlterheltséget csökkenti, mivel kiszűri a felesleges fényt. A napszemüvegek védelmet nyújtanak a rendkívül veszélyes ultraibolya, röviden UV sugarak ellen is. A jó napszemüvegek a káros UV sugárzás legalább 99%-t kiszűrik, 400nm-ig szűrnek.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A gyermekek esetében pedig még nagyobb szükség lenne a megfelelő védelemre az UV sugarakkal szemben, hiszen 14 éves korukig háromszor érzékenyebbek az UV sugarak károsító hatására, mint a felnőttek.

hirdetés

A Napból érkező sugarak különböző típusúak, melyek közül néhány káros lehet. Az UV sugárzás rövid hullámú, nagy energiát tartalmazó fény, amely a magas hegyekben és a nyitott, fényvisszaverő felszíneket tartalmazó területeken – vízpart, vízfelszín és hó – , illetve a déli órákban a legerősebb.

Az UV sugarakat három csoportba soroljuk: UVA, UVB, UVC, melyek hullámhosszukban energiájukban és hatásukban különbözőek. Az UVA szemre gyakorolt káros hatását még vizsgálják, de a bőr öregedését bizonyítottan felgyorsítja. Az ózonréteg csak kis részét nyeli el.

Az UVB sugarak hatására lehet lebarnulni, de előidézhetnek bőrrákot, égési sérüléseket is. A szemre károsak, kötőhártya gyulladást és szürke hályogot okozhat. Az ózon rétegben felszívódna, de az ózonréteg elvékonyodásával egyre veszélyesebb. A legtöbb kárt azonban az UVC sugárzás okozhatná, de ez nem éri el a földfelszínt.

Érdekes adalék, hogy a napszemüveg blog nemrég számos olcsó napszemüveget vizsgáltatott meg UV-védelem szempontjából.

kép: napszemuveg.blog.hu

A teszt meglepő eredményeket produkált, nem egy filléres noname napszemüveg ért el 98-99%-os védelmet, ami gyakorlatilag megegyezik a márkás napszemüvegekével.

A tanulság, hogy feltétlenül védjük szemünket a káros UV-sugaraktól, mert komoly bajt okozhatnak. Az eredeti, márkás szemüvegek védelme néhány kivételtől eltekintve megfelelő, de nem kell a gagyitól sem félni, inkább vizsgáltassuk be szemünk választottját egy optikában a megfelelő műszerrel.

Végül: ha lencse nélküli keretekkel találkozunk, azt semmiképpen se viseljük napfényben, ugyanis az UV-szűrésük egyenesen csapnivaló. Ilyenkor a legjobban tesszük, ha úthengerre pattanunk és bezúzzuk mindet egy szálig…