Kerékpárok is szállíthatók a szegedi villamosokon

Díjmentesen szállíthatók kerékpárok a szegedi villamosokon, az új szolgáltatást csúcsidőn kívül vehetik igénybe az utasok. Az új szolgáltatás próbaüzeme megkezdődött.

A kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón, szombaton a Tisza-parti városban Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta, Szegeden folyamatosan igyekeznek fejleszteni a kerékpáros és a közösségi közlekedés infrastruktúráját, és lépéseket tesznek a két utazási forma összekapcsolása érdekében.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Az elmúlt években nyolc végállomáson épültek kerékpártárolók, és folyamatosan bővül a biciklik elhelyezésére is alkalmas megállók száma, a közeljövőben is negyven ilyet alakítanak ki a városban – tudatta az alpolgármester. Hozzátette: a kerékpárok szállítása villamossal lehetővé teszi, hogy biciklisek a korábbinál nagyobb távolságokat tegyenek meg.

Németh Zolán Ádám, a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) tömegközlekedési üzletágért felelős vezetője elmondta, Európa számos városában lehetőség van a kerékpárszállításra, de különböző szabályozási, műszaki megoldások és díjtételek érvényesek. Az SZKT a Nemzeti Közlekedési Hatósággal együttműködve az év végéig teszteli a szolgáltatás fogadtatását, valamint a kerékpárok szállítására kialakított rögzítési megoldásokat.

Kerékpár Szeged villamos

A próbaüzem időszaka alatt a jelzéssel ellátott ajtóknál lehet felszállni kerékpárral. A villamosokon keréktámaszokat és rögzítőhevedereket szereltek fel, ezekkel járművenként két bicikli szállítható biztonságosan. Munkanapokon, csúcsidőben – reggel 6-tól fél 9-ig és délután 1-től 5-ig – nem szállítható kerékpár, erre a járműveinken piktogramok is felhívják a figyelmet – tudatta a szakember.

hirdetés

A tesztüzem végén – konzultálva civil kerékpáros szervezetekkel – a közlekedési társaság a tapasztalatok alapján tesz javaslatot a város vezetésének a szolgáltatás állandó bevezetésére.

A MÁV-nál is lehet, csak nem ingyen

A MÁV-Start csaknem 700 járműve alkalmas kerékpárok szállítására, tavaly az utasok több mint 600 ezer alkalommal vették igénybe a kerékpárszállítás lehetőségét – közölte a vasúttársaság az MTI érdeklődésére.

A tájékoztatás szerint a vasúttársaság minden évben egyre több kerékpárszállításra is alkalmas kocsit újít fel és állít forgalomba.

A kerékpárszállítás lehetőségének javítása érdekében a felújított kocsik előtereiben folyamatosan építik ki a kerékpárhelyeket, például a távolsági forgalomban közlekedő járművek esetében a komfortnövelő korszerűsítési munkálatok során kocsinként egy-egy, 3 darab kerékpár szállítására alkalmas részt alakítanak ki. A MÁV-Start közölte: a menetrendben vonatonként jelöli meg a kerékpárszállítás lehetőségét, illetve azt is, ha egy adott vonaton nem szállítható kerékpár.

A vasúttársaság azt javasolja, ha többen, csoportosan terveznek utazni, érdemes ezt legalább 72 órával az utazást megelőzően jelezni, menetjegyüket lefoglalniuk. A kerékpárszállító kocsiban – a kocsi típusától függően – 4-58 kerékpár elhelyezésére nyílik lehetőség, az utasoknak szállítás közben maguknak kell gondoskodniuk a kerékpárok őrzéséről, illetve azok fel- és lerakásáról, de a nyári időszakban számos állomáson diákmunkások segítenek a pakolásban – tájékoztatott a MÁV.

A kerékpárszállítás nemcsak a speciális kerékpárszállító kocsikban, hanem a személyszállító vonatok többségén a kerékpár képszimbólummal megjelölt kocsikban is lehetséges. A pót- és helyjegyköteles vonatok kivételével a vonatok első és utolsó másodosztályú kocsijában, a vasúti kocsik előtereiben lehet kerékpárral utazni. Ezekben a kocsikban – a kocsi típusától függően – egy-hat darab kerékpár szállítható.
A kerékpárjegyeket is érdemes online vagy az új automatákból megváltani, a kerékpáros túrajegyek ugyanakkor jelenleg csak a jegypénztárakban vásárolhatók meg – hívta fel a figyelmet a MÁV.

energiaoldal.hu – MTI