Két nap alatt tizenegy eset

Az elmúlt hétvégén az ország tűzoltói tizenegy olyan esethez vonultak, ahol vagy a kéménnyel volt gond, vagy a szén-monoxid veszélyeztetett emberéletet. Akadt, ahol a füstelvezetőben lerakódott korom égett, de olyan eset is előfordult, hogy egy beszakadt kémény miatt áramlott vissza a lakásba a füst. Október első kilenc napjában összesen tizenhat kéménytűzhöz és tizenhárom szén-monoxidos esethez riasztották a tűzoltókat.

A vegyes tüzelésű kályha füstjére ébredt fel egy család október nyolcadikán hajnalban a Hajdú-Bihar megyei Zsákán. A lakók rosszullétre panaszkodtak, a mentők két gyermeket kórházba szállítottak. Az épületet kiszellőztették, a berettyóújfalui tűzoltók műszerei már nem mutattak ki a levegőben szén-monoxidot. Eltömődött a kémény, emiatt visszaáramlott belőle a füst a lakótérbe szombaton reggel egy komlói családi házban. Egy felnőttet és egy gyermeket súlyos füstmérgezéssel szállítottak kórházba a mentők, másik két lakó pedig kivizsgálásra szintén kórházba ment, ők csak enyhébb mérgezést szenvedtek. A komlói hivatásos tűzoltók átszellőztették az épületet.

kép: katasztrofavedelem.hu

kép: katasztrofavedelem.hu

hirdetés

Délután bejelzett a szén-monoxid-érzékelő egy társasház földszinti lakásában a szeghalmi Fáy András utcában. A városi hivatásos tűzoltók mérései kikapcsolt gáztűzhely és gázkazán mellett nem mutatták ki a mérgező gáz jelenlétét, ám amikor bekapcsolták a gáztűzhelyt, akkor már magas koncentrációt mutatott a mérőműszer. A tűzoltók felhívták a lakók figyelmét a gáztűzhely használatának veszélyességére, a szakemberrel való kapcsolatfelvételre. Este szerencsés kimenetelű baleset történt Mosonmagyaróváron. Egy társasház egyik első emeleti lakásában begyújtottak a cserépkályhába, a kémény beszakadt, a füst pedig bejutott a szellőzőn keresztül a többi lakásba. A városi hivatásos tűzoltók műszerei nem mutattak szén-monoxid-koncentrációt az érintett lakásokban, és rosszullétre sem panaszkodott senki. Az egység felhívta az érintett lakástulajdonos figyelmét az égéstermék-elvezető használatának mellőzésére.

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja merült fel egy pápai házaspárnál, akik október kilencedikén reggel kértek segítséget a katasztrófavédelemtől. A pápai hivatásos tűzoltók az egy helyiségben az egészségügyi határértéket háromszorosan meghaladó szén-monoxid-koncentrációt mértek. A helyszínre riasztották a mentőket is, akik megvizsgálták és a pápai kórházba szállították a lakókat. A tűzoltók átszellőztették, majd átvizsgálták az épületet és javaslatot tettek szén-monoxid-érzékelő beszerelésére. Csongrád megyében vasárnap este négy ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést egy sándorfalvi családi házban. A riasztást követően a helyi önkéntes és a szegedi hivatásos egységek érkeztek a helyszínre. A műszerek a ház több helyiségében is kimutatták a veszélyes gáz jelenlétét. A méréseket követően két tűzoltó légzőkészülékben vizsgálta át a szobákat, majd átszellőztették az egész épületet. A mentőszolgálat a családtagok közül egy kisgyermeket a mérgezés súlyos tüneteivel szállított kórházba. A házban nem volt szén-monoxid-érzékelő.

A katasztrófavédelem már jóval a fűtési szezon előtt kiemelten felhívja a lakosság figyelmét a szén-monoxid veszélyeire, a mérgezés élettani jeleire, illetve arra, hogy a jól megválasztott és jó helyre telepített szén-monoxid-érzékelő valóban életet menthet. Sok szó esik arról is, hogy a fűtőberendezések, kémények felülvizsgálatát, karbantartását sem szabad elmulasztani. A statisztikák azt mutatják, hogy az elmúlt öt esztendőben átlagosan évi kilencszáz kéménytűzhöz vonultak a tűzoltók. 2016-ban eddig hétszáztizennyolc ilyen esetük volt, csak októberben már tizenhat kéménytűzön vannak túl.

energiaoldal.hu – katasztrofavedelem.hu