Kiemelt jelentőségű lesz a Déli Áramlat

Kiemelt jelentőségűvé nyilvánítja a kormány a Déli Áramlat földgázszállító-vezeték 229 kilométeres magyarországi szakasza kiépítéséhez és üzemszerű működtetéséhez kapcsolódó beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Kommunikációs Főosztálya az MTI-vel csütörtökön.

A fejlesztés előkészítése ezzel egyszerűbb eljárásban, rövidebb idő alatt mehet végbe – hangsúlyozzák. Az erről szóló kormányrendelet – amely megnevezi a nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházást, meghatározza az első és másodfokon eljáró hatóságokat és szakhatóságokat – rövidesen megjelenik a közlemény szerint.

kép: gazprom.ru

hirdetés

Magyarország jelenlegi gázbeszerzési lehetőségei fizikailag korlátozottak, ezért a kormány minden infrastruktúrafejlesztési elképzelést érdemben megvizsgál, és indokolt esetben támogat.

A Nemzeti Energiastratégia szerint a cél a beszerzési források és útvonalak számának növelése. Fontos diverzifikációs eszköz lehet a tervezés alatt álló Déli Áramlat is. A vezeték alternatív útvonalon szállíthat gázt Oroszországból a közép-európai régióba, ezzel növelve a térség energiaellátásának biztonságát – emlékeztet a közlemény.

A gázbeszerzési lehetőségek bővítése érdekében a Nabucco gázvezetéket 2010 májusában, az Észak-Dél Energiafolyosó részeként megépülő magyar-szlovák összeköttetést 2011 novemberében nyilvánították kiemelt jelentőségűvé.

Kapcsolódó cikkek
Oroszország máris az OPEC kottájából játszik

Oroszország nemcsak kész az OPEC-el történő együttműködésről tárgyalni, máris Irán, Irak, Venezuela kottájából játszik, ugyanazokat az eszközöket alkalmazza - írták Elolvasom

Az ukrán állami energiaszolgáltató vállalat beszüntette a luhanszki szakadár terület áramellátását

Ukrajna beszüntette keddre virradóan a keleti Luhanszk megye szakadár ellenőrzés alatt álló részének ellátását villamos árammal - jelentette be Vszevolod Elolvasom

Gigaáramszünet Oroszországban

Félmillióan maradtak áram nélkül és leállt a vasúti közlekedés is mintegy három és fél órán át a Bajkálon túli területektől Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?