Kissé melegebb és szárazabb tavaszunk volt

A szokásosnál kissé melegebb és szárazabb volt a tavasz, bár előfordultak kiadós esők és tartós mínuszok is – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott elemzésében.

A tavasz középhőmérséklete országos átlagban 11-12 Celsius-fok volt, ami mintegy 0,3 fokkal meghaladja a sokéves (1981 és 2010 közötti) normálértéket. Az idei tavasz az 1901 óta tartó mérések sorában a 31. legmelegebb volt.

kép: anna schwelung/indafoto.hu

kép: anna schwelung/indafoto.hu

A március jóval melegebb, az április és a május pedig kissé hidegebb volt az átlagosnál. Tavasszal a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 10,2 fokot március 7-én mérték a Nógrád megyei Zabaron. Április 4-én a napi hidegrekord is megdőlt, akkor – szintén Zabaron – mínusz 7 fokig hűlt le a levegő.

Április 16-án már a napi melegrekordot dőlt meg: a Kapuvár melletti Osliban 29,2 fokig melegedett a levegő. A tavasz legmagasabb hőmérsékletét május 19-én, Dévaványán regisztrálták: a Békés megyei településen 32,3 fok volt.

hirdetés

Összességében a tavasz kissé szárazabb volt a szokásosnál, bár az egyes hónapok jelentősen különböztek egymástól. Országos átlagban márciusban a normál mennyiségnek mintegy a fele, áprilisban csupán a negyede esett, ráadásul igen egyenlőtlen területi és időbeli eloszlásban – írta a meteorológiai szolgálat.

A száraz hónap ellenére például április 28-án több helyen voltak kiadós esők, a napi csapadék mértéke néhány helyen a 40-50 millimétert is elérte, ami egy teljes hónap átlagos mennyiségének felel meg.

A megelőző két hónaphoz hasonlóan száraznak indult a május is, ám később igen csapadékosra fordult az időjárás. Egymást követték a jelentős esőzések, az ország döntő részén így májusban bőven az átlag fölött alakult a lehullott csapadék mennyisége. Különösen sok eső esett május 22-én és 25-én, ezeken a napokon sok helyen mértek 40 milliméter feletti napi mennyiséget.

A három hónap csapadékösszege országos átlagban 112 milliméter volt. Ez mintegy 20 százalékkal marad el az 1981 és 2010 közötti tavaszok átlagától – írta a meteorológiai szolgálat.

 

Kapcsolódó cikkek
Itt a tavasz, fessen portrét szegfűvel! (videó)

Hong Yi, azaz Red mindig új és új módját választja a portréfestésnek. Érdekes alapanyagokat használ a gyertyától a kávéig. Ezúttal Elolvasom

Általános tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

Július 3-tól általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a földművelésügyi miniszter - közölte a szaktárca az MTI-vel. Magyarország erdeiben a rendkívül Elolvasom

Több millió négyzetméter erdőt pusztított tűz júliusban

Júliusban több millió négyzetméter erdő vált a lángok martalékává Magyarországon. Az elmúlt hét csapadékosabb időjárása ellenére az erdők továbbra is Elolvasom

A legszárazabb évek Magyarországon

A legszárazabb évek Magyarországon (1901-2014) MTI

Vélemény, hozzászólás?