KITT a zsebben: molekuláris érzékelő
Mennyire édes a dinnye? A SCiO “ránézésre” megmondja! Emlékeznek még a Kngiht Rider szuperautójára? Csak bele kellett tenni a tárgyat a egy kis dobozba és megmondta, hogy az miből van. Na, ehhez ma már nem kell sem autó, sem varázsdoboz…

KITT Chemical Analyzere kép: wikia
SCiÓ-nak hívják. Neve a latin “tudni” igére utal. Egy molekuláris érzékelő, amely elfér az ember tenyerében. Lehetővé teszi, hogy bármilyen anyag kémiai összetételéről információt szerezzünk, és az adatokat Bluetooth-on keresztül megjelenítsük okostelefonunkon egy applikációval.
A szenzorra kattintva megtudhatjuk például, hogy mennyi kalóriát tartalmaz egy szelet sajt, vagy megállapíthatjuk, hogy egy paradicsom már eléggé érett-e. Az érzékelőt egy izraeli cég fejlesztette ki.
– A SCiO a régóta ismert közeli infravörös spektroszkópiát használja. Fénnyel világítjuk meg az anyagot. A fény rezgéseket kelt a molekulákban, és a rezgés elnyeli a fény egy részét.
A fény visszaverődését vizsgáljuk. A visszaverődés lenyomatot hoz létre, amely tükrözi az anyagok kémiai összetételét. Ezt az információt küldjük el az okostelefonjára – mondja Dror Saron fejlesztő.
A SCiO- t három területen is használhatják. Az élelmiszereknél, a gyógyszereknél és a kertészetben. Egy jeruzsálemi gyógyszertárban a szenzor egyik prototípusát tesztelik.
Arra is használható, hogy azonosítsanak egy orvosságot, amelyen nincs felirat. A tervezők olyan szerkezeről álmodnak, amely később rengeteg adatot be tudnak gyűjteni.
– Minden felhasználónak lehetősége lesz arra, hogy így környezetében bárminek a tulajdonságait meg tudja vizsgálni, és egyre több információhoz jusson. Ha olyan anyagra bukkannak, amely nincs benne az adatbázisunkban, akkor föl tudják tölteni. Így az anyag legkitejedtebb adatbázisát hozhatjuk létre a világon.
A spektrométerek, amelyek a közeli infravörös sugárzást mérik, nagyon nagyok és költségesek. A tervezők remélik, hogy az új szerkezet kis mérete miatt is népszerű lehet majd.
forrás: euronews – energiaoldal.hu
Pingback: Mi van a tányérban? Megmondja az okos evőpálcika! - Energiaoldal