KITT a zsebben: molekuláris érzékelő

Mennyire édes a dinnye? A SCiO “ránézésre” megmondja! Emlékeznek még a Kngiht Rider szuperautójára? Csak bele kellett tenni a tárgyat a egy kis dobozba és megmondta, hogy az miből van. Na, ehhez ma már nem kell sem autó, sem varázsdoboz…

KITT Chemical Analyzere kép: wikia

KITT Chemical Analyzere kép: wikia

SCiÓ-nak hívják. Neve a latin “tudni” igére utal. Egy molekuláris érzékelő, amely elfér az ember tenyerében. Lehetővé teszi, hogy bármilyen anyag kémiai összetételéről információt szerezzünk, és az adatokat Bluetooth-on keresztül megjelenítsük okostelefonunkon egy applikációval.

SCiO - molekuláris érzékelő applikációA szenzorra kattintva megtudhatjuk például, hogy mennyi kalóriát tartalmaz egy szelet sajt, vagy megállapíthatjuk, hogy egy paradicsom már eléggé érett-e. Az érzékelőt egy izraeli cég fejlesztette ki.

SCiO - molekuláris érzékelő– A SCiO a régóta ismert közeli infravörös spektroszkópiát használja. Fénnyel világítjuk meg az anyagot. A fény rezgéseket kelt a molekulákban, és a rezgés elnyeli a fény egy részét.

hirdetés

A fény visszaverődését vizsgáljuk. A visszaverődés lenyomatot hoz létre, amely tükrözi az anyagok kémiai összetételét. Ezt az információt küldjük el az okostelefonjára – mondja Dror Saron fejlesztő.

SCiO_prototypesA SCiO- t három területen is használhatják. Az élelmiszereknél, a gyógyszereknél és a kertészetben. Egy jeruzsálemi gyógyszertárban a szenzor egyik prototípusát tesztelik.

Arra is használható, hogy azonosítsanak egy orvosságot, amelyen nincs felirat. A tervezők olyan szerkezeről álmodnak, amely később rengeteg adatot be tudnak gyűjteni.

SCiO Folded - szkenner– Minden felhasználónak lehetősége lesz arra, hogy így környezetében bárminek a tulajdonságait meg tudja vizsgálni, és egyre több információhoz jusson. Ha olyan anyagra bukkannak, amely nincs benne az adatbázisunkban, akkor föl tudják tölteni. Így az anyag legkitejedtebb adatbázisát hozhatjuk létre a világon.

A spektrométerek, amelyek a közeli infravörös sugárzást mérik, nagyon nagyok és költségesek. A tervezők remélik, hogy az új szerkezet kis mérete miatt is népszerű lehet majd.

forrás: euronews – energiaoldal.hu

Kapcsolódó cikkek
Mindent mérő szenzor mobilkészülékekhez

Egy okostelefon, vagy Tablet PC kiválóan alkalmas arra, hogy felügyeljük vele a környezetünkben található folyamatokat a hőmérséklettől, a páratartalmon át Elolvasom

Főként olvasásra használják okostelefonjaikat a magyarok

A magyar internetezők csaknem 90 százaléka, mintegy 4,5 millió  használ okostelefont, közülük legtöbben, 3,4 millióan híreket, cikkeket, e-könyveket olvasnak, 2,4 millióan Elolvasom

Tesla és a jövő

Az az ember (politikus, befektető), aki egy évvel előre látja a jövőt, hatalmas nyereségre tehet szert. az a személy, aki Elolvasom

Népbetegség Magyarországon a kialvatlanság

A kialvatlanság már népbetegségnek számít Magyarországon - hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában. Kalmár Hajnalka klinikai szakpszichológus Elolvasom

One comment

Vélemény, hozzászólás?