Klaszterben fejlesztenek a műanyaghulladék-hasznosítók

Új kutatási eredményekkel és sikeres termékfejlesztéssel fejezte be munkája első szakaszát a Coreplast Műanyag Újrafeldolgozó Klaszter, amelyet 12 magyarországi műanyaghulladék-kezelő vállalkozás hozott létre azzal a céllal, hogy új előkezelési, alapanyag és termékgyártási technológiákat fejlesszen ki. A projekt megvalósítását az Új Széchenyi Terv keretében elnyert 39,97 millió forintos európai uniós támogatás segítette.

A Coreplast Műanyag Újrafeldolgozó Klasztert 2011-ben alapította meg 12 magyarországi műanyaghulladék-hasznosító vállalat azzal a céllal, hogy a gyakorlati munkát végző hulladékhasznosító cégek, valamint az egyetemi kutatók közös platformba tömörülve dolgozzanak ki új technológiai eljárásokat és műanyaghulladékból készülő termékeket a Magyarországon képződő műanyaghulladékok hasznosítási arányának növelése érdekében.

kép: coreplast.hu

kép: coreplast.hu

A klaszter teljes tervezett költségvetése 50,64 millió forint volt, amelyen belül 39,97 millió forint volt a projekt céljaira az ÉMOP-1.2.1 pályázaton 2011-ben elnyert, az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege.
A k+f programnak két fő csapásiránya volt. Az egyik: a PET anyagáramban olyan műszaki fejlesztéseket végezni, amelyek a műanyaghulladékok válogatását hatékonyabbá téve javítják a hulladékból előállított másodnyersanyagok minőségét. A másik cél: termékfejlesztéssel segíteni a műanyaghulladékból készült új termékek piaci elhelyezését és ezáltal a hulladékhasznosítás eredményességének javítását.

hirdetés

Az anyagáram-vizsgálatok részeként a klaszter által megbízott ME Kerámia- és Polimermérnöki Intézet szakemberei a PET-palackok anyagába kevert – a csomagolt áruk eltarthatóságát javító – blokátor nevű adalékanyag másodnyersanyagok minőségét rontó hatását mérték, valamint annak a lehetőségét vizsgálták, hogy az adalékanyagot miként lehetne leválasztani a feldolgozott PET-hulladékból a hasznosított anyag minőségének javítása érdekében. Emellett a BME Áramlástan Tanszék által elvégzett további vizsgálatok irányultak arra, hogy a numerikus áramlástan eredményeinek felhasználásával a ledarált műanyaghulladékok válogatására szolgáló örvényáramú szeparátorok működése miként tehető hatékonyabbá.

A termékfejlesztési munka keretében először azt mérték fel egy marketingtanulmány elkészítésével, hogy egyáltalán milyen termékeknél jöhet szóba a műanyaghulladékok alkalmazása, amelyre a mezőgazdasági kordonok, háztartási kerítésoszlopok, közúti kerítéstartó oszlopok, KRESZ-tábla tartó oszlopok, valamint közúti elválasztó rendszerek gyártásánál is jó lehetőség kínálkozik. Ezután a Coreplast Klaszter tagjai a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. közreműködésével többféle előre legyártott prototípuson végeztek el mechanikai vizsgálatokat a legjobb kiválasztása és a hagyományos betontermékkel történő műszaki tulajdonságok összehasonlítása céljából.

A klaszter munkájába bekapcsolódott cégek műanyaghulladékok hasznosításával, valamint termékgyártással kapcsolatos ismereteinek bővítése érdekében egy szakmai tanulmányutat is szerveztek a franciaországi műanyagipar központjának számító, a Rohnes-Alpes régióban található ún. „műanyag völgybe”, ahol 60 kilométeren belül mintegy 600 műanyagipari vállalat, valamint egy európai jelentőségű műanyagipari kutatás-fejlesztési központ működik. A nyitó és záró rendezvények megszervezése mellett a Coreplast Klaszter a tevékenysége bemutatására és az elért eredmények ismertetésére www.coreplast.hu címen egy internetes oldalt is létrehozott, míg a klasztertagok rendszeres tájékoztatását egy külön ebből a célból elindított hírlevél szolgálja.

Emellett a klaszter tevékenységének részeként a klaszter hulladék-feldolgozó gépkezelő, valamint hulladékválogató és feldolgozó képzést szervezett, amelynek keretében a tagcégek munkatársai közül összesen 16-an szereztek szakmunkás végzettséget.
Annak érdekében, hogy a munkát ún. „fejlődő klaszterként” folytathassák, a klasztertagok egy klaszterstratégiát készítettek. A jövőt illetően pedig bíznak benne, hogy a 2014–2020-as európai uniós költségvetés keretében további források lesznek elkülönítve a környezetvédelem területén szerveződött klaszterek munkájának segítésére.
OrientPress Hírügynökség