Klímacsúcs: az ENSZ-főtitkár számít Magyarország támogatására

Ban Ki Mun továbbra is számít Magyarországnak a klímaváltozás elleni harcban nyújtott támogatására – jelentette ki Áder János köztársasági elnök, amikor az MTI-nek nyilatkozott az ENSZ főtitkárával a világszervezet New York-i székházában helyi idő szerint kedd este folytatott megbeszéléséről.

Az államfő elmondta, hogy a jó hangulatú találkozón a főtitkárral értékelték a New York-i ENSZ-klímacsúcs eredményeit, és megbeszélték, hogy ezekkel kapcsolatban mi várható a következő hónapokban. Ban Ki Mun elmondta, hogy nagyon örül a Magyarországtól kapott támogatásnak.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI Fotó: Bruzák Noémi

“Biztosítottam az ENSZ főtitkárát arról, hogy Magyarország, ahogy eddig is, ezután is szövetséges lesz abban a küzdelemben, amit a klímaváltozás ellen folytat, most már hosszú évek óta” – jelezte Áder János.

hirdetés

“Nyugodtan mondhatom, talán nem hangzik szerénytelenül, hogy azt a szövetséget, amit mi két évvel ezelőtt az első találkozónkon megkötöttünk az ENSZ székházában, most megerősítettük” – tette hozzá.

Áder János elmondta, hogy Ban Ki Mun dicséretben részesítette a magyar diplomáciát, személyesen Kőrösi Csaba nagykövetet, a magyar ENSZ-misszió vezetőjét, aki társelnöke volt a világszervezet azon munkacsoportjának, amelynek feladata az úgynevezett fenntartható fejlődési célok kimunkálása volt. A magyar diplomatának kulcsszerepe volt abban, hogy másfél éves kemény munka után sikerült tető alá hozni egy, minden ország számára elfogadható kompromisszumos dokumentumot, amit az ENSZ-főtitkár többször is megköszönt.

Ugyancsak felmerült a megbeszélésen az ukrán válság kérdése, amellyel kapcsolatban Áder János elmondta, hogy Magyarország szomszédos országként és az Ukrajnában kisebbségi sorban élő 200 ezer magyar okán kétszeresen is érdekelt a konfliktus mielőbbi rendezésében.

MTI

Kapcsolódó cikkek
Klímatudóst jelölt Donald Trump a Fehér Ház tudománypolitikai hivatala élére

Elismert és köztiszteletnek örvendő klímatudóst jelölt Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Tudomány és Technológiapolitikai Hivatala élére.

A klímaváltozás miatt volt “furcsán forró” az idei nyár

Magyarországon ugyan nem dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, egyes alföldi tájakon azonban a megbízható meteorológiai adatgyűjtés kezdete óta sosem volt Elolvasom

Áder János: a párizsinál ambiciózusabb vállalások kellenek a klíma védelmében

A párizsi egyezmény végrehajtásának módjairól már három ízben tanácskoztak az elmúlt két évben. Az államfő azonban nem elégedett.

Hollandiának bele kell húznia a kibocsátás-csökkentés terén

Egy holland fellebbviteli bíróság döntése értelmében 2020 végéig legalább 25 százalékkal vissza kell szorítani a kibocsátást

Vélemény, hozzászólás?