Környezetszennyezőbb a bio-üzemanyag, mint a kőolaj-származék

Az egész előállítási és felhasználási folyamatot vizsgálva a kőolajból származó üzemanyag kevésbé szennyez, mint a bioetanol. Az Európai Unió nem csak az üzemanyagban a motorban történő elégetésével járó környezetszennyezést vizsgálta meg, hanem a keletkezéstől kezdve nézte annak hatását.

Arra az eredményre jutottak, hogy a növényi magvakból kinyert bio-üzemanyagok jobban szennyezik a környezetet, mint a kőolaj-származékok. Ennek köszönhetően már 2012-ben módosították a bio-üzemanyagokról szóló szabályozást, amelynek értelmében 2020-ra az üzemanyagoknak a 10 százaléka kell megújuló forrásból származnia, és ebből is legfeljebb 5 százalék lehet növényi magvakból készülő. Ez utóbbi leginkább a kukoricából készített bioetanolt jelenti.

kép: nixy/indafoto.hu

kép: nixy/indafoto.hu

Ezt a szabályozást szigorítanák tovább, és az új javaslat értelmében 2020-ban az üzemanyagok 6 százalékának kell megújuló forrásból származni, de ezen belül is legfeljebb 2,5 százalék lehet a növényi magvakból készülő üzemanyag.

hirdetés

Az automotor.hu cikkéből kiderül. elsősorban azért környezetszennyezőbb a kontinensünkön leginkább élelmiszerből készített bioetanol, mert annak termesztéséhez élőhelyet kell feláldozni. Emellett az üzemanyag-gyártás miatt kieső élelmiszer-mennyiséget más forrásból – leginkább más kontinensről, hosszú szállítási utakkal – kell pótolni, ami az élelmiszerárak növekedését is eredményezi.

Az öntözés, a gépi megmunkálás szintén energiaigényes és jelentős CO2-kibocsájtással járó folyamat. A bioüzemanyagokat gyártó cégek számára az lehet a kiút, ha nem a növények ehető részeiből készítik a bioetanolt, hanem az egyébként hulladéknak számító darabokból. Ez is lehetséges, csak költségesebb folyamat.

forrás: biouzemanyag.blog.hu