Kötelező energiatanúsítvány: az eladónak teher, a vevővek jó…

Az eladók csak előzetes költséggel léphetnek piacra, a vevők viszont fontos információhoz jutnak – így kommentálták az MTI által megkérdezett ingatlan forgalmazók a kormánynak azt a tervezetét, amely jövő januártól csak úgy engedné a kereskedelmi médiában hirdetni a lakásokat, ha melléjük teszik az energetikai besorolásukat is.

Az Otthon Centrum (ÖC) kiemeli, hogy a hirdetésben feltüntetett energetikai besorolásnak – például C-osztály – csak akkor van értelme, ha az azonos paraméterű lakásokhoz egyező minősítés társul. A vevőt ugyan is a rezsi – fűtési – költség érdekli, és erre következtet a besorolásból, ezt veti össze a hirdetéseket böngészve.

Az eladónak nem csak a hirdetési költséggel kell kalkulálnia, hanem az energiatanúsítvány költségével is. Jelenleg a sikerdíjas szerződések hoznak annyit, hogy abból ki lehet fizetni a közvetítő díját, de az energia tanúsítvány már nem fér bele – állítja az OC.

hirdetés

A tanusítványokra az FHB Ingatlan Zrt. által közzé tett alap-tarifa a panel lakásoknál nettó 12 ezer, míg a családi házaknál nettó 25 ezer forint, de a piacon ennél magasabb díjak is vannak.

Az európai gyakorlat is az, hogy egy eladásra kínált lakásról elsőrendű információ az energetikai jellemzője – véli az FHB. Az autóknál és a háztartási gépeknél ma már mindenki nézi a fajlagos fogyasztást, illetve az energetikai besorolást, és ez legalább ennyire fontos a lakásoknál is. Viszont a lakásvásárlók tudatába ez még nem épült be – vélte a Duna House (DH).

A DH arra is felhívta a figyelmet, hogy ma sok eladó teszteli a piacot azzal, hogy magas áron akarja a közvetítővel eladatni a lakását, de valójában nincs is ilyen szándéka. Ha ezt megelőzően ki kell fizetni az energetikai tanúsítványt, szűkülni fog a piaci kínálat, bár ez nem okoz problémát, hiszen a “valódi” eladók megmaradnak.

Végül minden közvetítő valamilyen átmeneti intézkedést vár a jövő január 9-i bevezetéstől. Például csak az akkortól feladott hirdetésben kelljen feltüntetni az energetikai minősítést.

forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek
Kötelező az energiatanúsítvány

2012.01.01-től minden ingatlannak rendelkeznie kell energiatanúsítvánnyal. Az energiapazarlás, a fűtési- és áram költségek, az energiaárak folyamatos, drasztikus növekedése, a környezetszennyezés Elolvasom

Ennyibe kerül a lakás energetikai besorolása

Több tízezer forintra is rúghat a kötelező energiatanúsítvány. Januártól új és használt lakásokat is csak így lehet eladni. Az eladók Elolvasom

Mennyibe kerül az energiatanúsítvány?

Az idei év elejétől kötelező használt lakások eladása esetén is energiatanúsítvány készítése. Sokak számára ez az újabb teher már eleve Elolvasom

Már 50 négyzetméter alatt is kötelező az energetikai tanúsítvány

Egy új rendelettel szigorította a kormány az épület-energetikai tanúsítási követelményeket.

kép: freedigitalphotos.net

Így ez évtől már Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?