Leállíthatja Brüsszel a Déli Áramlat építését

A Déli Áramlat építésének leállításával büntetheti Brüsszel Oroszországot a Krím annektálása miatt. Hivatalos álláspont még nincs, de a projektben sok európai cég is érdekelt – írja a Napi Gazdaság.
A Daily Telegraph szerint Jose Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke, egy kiszivárogtatott levelében arra szólít fel bolgár politikusokat, hogy ne álljanak az EU új, szigorú politikájának az útjába és ne próbálják meg szabotálni az egységes uniós fellépést az ukrajnai orosz beavatkozással szemben. Bulgária az első uniós tagállam, amelynek területén a tervezett vezeték áthalad, amely a tervek szerint évi 63 milliárd köbméter gázt szállítana Európába a Fekete-tengeren és többek között Magyarországon keresztül.

Miközben Brüsszelben a projekt befagyasztásáról dönthetnek, Vlagyimir Csizov, Oroszország uniós nagykövete szerdán arról beszélt az orosz sajtónak, hogy a Déli Áramlat megépítését az ukrán válság sokkal sürgősebbé tette. Csizov azt nyilatkozta, hogy értesülései szerint az ukrán kormány akadályozni kívánja, hogy az Ukrajnán áthaladó orosz gáz elérjen az európai piacokra, ezért fontos, hogy minél előbb megépüljön az országot elkerülő vezeték.

hirdetés

Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter, aki a napokban Öttinger biztossal tárgyalt az Ukrajna számára radikálisan megemelt orosz gázárakról, az Euractivnak azt nyilatkozta, szóba került köztük, hogy a Déli Áramlat mellett nem szólnak gazdasági érvek és az uniós szabályozásnak sem felel meg.

Prodan értesülései szerint Bulgária ellen eljárás is indul, mert a projekt nem felel meg az unió 2009-ben elfogadott, harmadik energiacsomagjának, a projektben részt vevő cégeket pedig figyelmeztetik a jogszegésre. A vezeték az eredeti tervek szerint 2018-tól szállítana gázt.
OrientPress Hírügynökség