Lekapcsolták a Colosseum fényeit az antiszemitizmus elleni tiltakozásként (videó)

A holokauszt emléknapján az antiszemitizmus és az idegengyűlölet, valamint a Jobbik ellen a Colosseum elsötétítésével tiltakozott Róma városa és a római zsidó közösség, s a megmozduláson a római magyar nagykövet is beszédet mondott.

Közel kétszáz ember gyűlt össze a Colosseum előtti téren közöttük az olasz főváros zsidó közösségének tagjai, számos fiatal és néhány Rómában élő magyar is.

 

A Róma városa és a római zsidó közösség megemlékezése az antiszemitizmus és a xenofóbia minden formája ellen szólt, “tiltakozásként a Jobbik zsidóellenes tetteivel és megnyilvánulásaival szemben is. Mi a neonáci Jobbik, nem Magyarország ellen tüntetünk”- hangsúlyozta a zsidó közösség elsőként beszédet mondó fiatal képviselője.

Emanuele Fiano, a balközép Demokrata Párt (PD) parlamenti képviselője, a milánói zsidó közösség tagja, akinek édesapját Auschwitzba deportálták, “borzalmasnak” nevezte a “jobboldali, újfasiszta magyar párt zsidólistáját”.

A budapesti Duna-parton sorakozó cipők alkotta holokauszt-emlékműről beszélt Fiamma Nirenstein, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) és az Európai Néppárt képviselője, aki pénteken az antiszemitizmus ellen küzdő interparlamentáris koalíció (ICCA) delegációjával járt Magyarországon.

Nirenstein elmondta, hogy a budapesti kormány “humanitást és akaratot mutatott a probléma megoldására”, de a magyar kormány és az ICCA megemlékezésén “fekete ruhás, arrogáns milícia tűnt fel, mely meg akarja félemlíteni a magyar lakosságot, Európát és a zsidókat”.

hirdetés

“A magyar nép nem antiszemita és a sajnálatos antiszemita megnyilvánulások Magyarországon nem gyakoriabbak, mint Európa többi országában. Ugyanakkor egyértelmű, hogy az ilyen veszélyes epizódokat nem szabad alábecsülni, határozottan el kell ítélni őket. Pontosan ahogyan a magyar kormány tette minden alkalommal. Az utóbbi két évben Magyarországon számos intézkedés és jogszabály lépett hatályba az intolerancia, a rasszizmus és az idegengyűlölettel szemben” – hangoztatta Balla János római magyar nagykövet.

“Miért éppen Magyarországra mutatunk? Mert Magyarországon tombolt leginkább a náci őrület”- fogalmazott Riccardo Pacifici, a római zsidó közösség elnöke. Hozzátette: “nem akarunk Magyarország felett ítélkezni, aggódunk a Jobbik és a többi hasonló pártnak az európai országokban való erősödése miatt”.

Pacifici emlékeztetett, hogy Róma városa és a római zsidó közösség a lekapcsoltatta a Colosseum világítását Mahmud Ahmanidezsád iráni elnök római látogatásakor, Gilad Shalit izraeli katona szabadon engedéséért és a keresztények mai üldözése elleni tiltakozásaként is.

“Tiszteljük a nemzetek autonómiáját, de vannak értékek, melyek nem egy adott országé, hanem Európa és az emberiség értékei” – mondta Gianni Alemanno, római főpolgármester, az egykori jobboldali Nemzeti Szövetség (AN), majd a PdL politikusa.

A gyűlésen elhangzott beszédek után a Colosseum sötétbe borult.

MTI

Kapcsolódó cikkek
Okos izzó – wifin társalog a villanykörte…

A vezeték nélküli világnak, úgy tűnik, nincsenek határai. A számtalan elektronikai eszköz után egyre több háztartási berendezés csatlakozik a hálózatra, Elolvasom

Háromszáz taxis segített világítani egy repülő felszállásához (videó)

Háromszáz taxis világított meg autói fényszóróival egy felszállópályát egy mentőrepülőnek Peruban. Az eset Contamana városánál történt, amelynek kis repülőtere nem Elolvasom

Parabolaantennából űrcsillár

Régi parabolaantennákból extrém kinézetű csillárok készíthetők. A horvát dizájn és építészeti iroda a brigada érdekes ötletet valósított meg, szatellitantennákat használt Elolvasom

Nem kell áram a magától világító ösvényhez

Fluoreszkáló műanyag kavicsot keverve a betonhoz olyan autófeljáró vagy kerti ösvény alakítható ki, amelynek világítása a lehető legtakarékosabb az árammal, Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?