LMP: globális kudarc a riói klímacsúcs

Az LMP szerint globális kudarccal végződött a riói klímacsúcs, hiszen nem történt semmi ezen a nemzetközi konferencián – jelentette ki Csiba Katalin, az LMP szóvivője vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rámutatott: a konferencia célja az volt, hogy a 20 éve kezdődött riói folyamatot élessze újra. Ennek semmilyen eredménye nem lett, ráadásul most már politikai akarat sincs a megegyezésre – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus kudarcnak nevezte, hogy nem folytatódik sem miniszteri, sem szakmai szinten a tanácskozás, amely így „egy impotens, globális egyezmény lesz”.

A riói tanácskozás egyik fő témája a zöld gazdaság lendületbe hozása volt, amely Magyarország számára az egyetlen út, és versenyképességünket is megteremtené – mondta az LMP szóvivője.

Az ellenzéki politikus szerint Magyarország riói szereplésére a kettős beszéd volt jellemző. Elmondta: Brazíliában meggyőző beszédet tartott az államfő, ám itthonról látszik, hogy ez mennyire hiteltelen.

hirdetés

Az LMP szóvivője szerint Magyarországon szétverték a környezet- és természetvédelmi intézményrendszert, ahonnan folyamatos a pénzkivonás, teljesen használhatatlan a vízügyi igazgatóságok rendszere, a zöldombudsman intézményét pedig „kispadra küldték”.

Csiba Katalin hazugságnak és átverésnek nevezte, hogy Magyarországon közpénzből környezetbarátnak állítják be az atomenergiát, miközben a nemzetközi zöld pártok ezt elutasítják.

Az LMP szerint fenntartható vidék- és földbirtok-politikára lenne szükség. Politikusok és földspekulánsok helyett a családi, helyben lakó gazdálkodóknak kellene juttatni a földeket – hangsúlyozta a párt szóvivője.

Magyarországnak saját érdekében és elhatározásából kellene a zöld gazdaság útjára lépnie, amelyhez nincs szükség nemzetközi egyezményekre – összegezte az ellenzéki politikus.

forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek
WWF: Másfélszer nagyobb bolygóra lenne szükség

A biológiai sokféleség átlagosan 28 százalékkal csökkent 1970 óta, az emberiségnek pedig másfélszer nagyobb bolygóra lenne szüksége a fogyasztás jelenlegi Elolvasom

A zöldombudsman ellenzi az atomenergia-hivatal és az energiahivatal összevonását

Szabó Marcel, az ombudsman jövő nemzedékek érdekeiért felelős helyettese ellenzi az Országos Atomenergia Hivatal és a Magyar Energia Hivatal összevonását, Elolvasom

Napelemadó: újabb ellenzők

A napelemek termékdíjának eltörlését vagy csökkentését javasolja a Magyar Napelem Iparági Egyesület (MANAP). A napelemekre a szakmával történő egyeztetés teljes Elolvasom

Áder János szerint közös hiba és képtelenség a napelemadó

V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkár viszont állítja, hogy szükséges. Az államfő szerint a napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatban hibázott Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?