Magyar siker az európai energiahatékonysági versenyben

A Virtuális Erőmű Programot (VIP) 153 energiahatékonysági program közül a legjobb három közé választották az Európai Bizottság által szervezett Európai Fenntartható Energia Héten. Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön, a hír bejelentésekor hangsúlyozta, ez jelentős nemzetközi elismerés nemcsak a programnak, hanem az országnak is.

Az államtitkár elmondta, a 2011-ben indított program elsősorban a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv) nyújt tanácsadást, technikai segítséget ahhoz, hogy környezettudatosabban és versenyképesebben működhessenek.

kép: Max Braun

kép: Max Braun

 

Hozzátette, az ilyen kezdeményezéseket a kormány és a szaktárca is kiemelkedő jelentőségűnek tartja. Az uniós tagállamoknak 2020-ig meghatározott mennyiségű energiát kell megtakarítaniuk energiahatékonysági programok révén, ami nehéz feladat, tekintve, hogy Magyarország az ipar hozzájárulását a GDP-hez 2020-ig a jelenlegi 22-23 százalékról 30 százalékra kívánja emelni.

Ezt úgy kell megvalósítani, hogy közben Magyarország fosszilis energiafelhasználása ne bővüljön jelentős mértékben – mondta. Ehhez mind az iparban, mind a szolgáltatási szektorban az energiahatékonyság jelentős javulását kell elérni. Erre az egyik lehetőség az, hogy a magyar vállalkozások az uniós és hazai támogatások segítségével energiahatékonysági beruházásokat hajtanak végre. Hozzátete, lesznek olyan európai uniós források, amelyeket kifejezetten erre a célra lehet majd felhasználni.

hirdetés

Az államtitkár szerint azonban csupán pénzügyi támogatással nem érhető el a kitűzött energiahatékonysági cél, alternatív szakpolitikai intézkedésekre is szükség lesz. A lehetséges megoldásokat – ezek egyike az adókedvezmény nyújtása – most vizsgálják. A GINOP pályázatain belül biztosan lesz olyan mentorálási program, amelynek keretében a vállalkozásoknak tanácsokat adnak az energiahatékony megoldások választásához, illetve ahhoz, hogyan használják ki a megújuló energia lehetőségét.

Beszélt arról is, a szaktárcánál gondolkodnak azon is, hogyan lehetne a távhőellátás hatékonyságát javítani. A kormány által szerdán elfogadott Jedlik Ányos tervtől – ez egy elektromobilitási program – elsősorban a közúti közlekedésben jelentős fosszilis energiamegtakarítást és -hatékonyságjavulást várnak.

Fürjes Balázs, a VIP-et üzemeltető Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: jelenleg az újonnan csatlakozott államok közül a magyar cégeknek juttatott közvetlen brüsszeli források aránya kisebb annál, mint amennyi az ország nagysága, népessége, gazdasági ereje alapján lehetne. Az alulreprezentáltság legfontosabb oka szerinte a bizalom hiánya, ami miatt kétszer olyan jól kell teljesíteni, a másik, hogy egy innovatív ötletnél azt is bizonyítani kell, hogy fenntarható módon lehet működtetni, más országok is át tudják venni.

A VIP az ügyvezető szerint kifejezetten azért tetszett a Bizottságnak, mert egy olyan módszert sikerült kidolgozni, amelyből a többi ország tanulhat. A díjátadás után nagyvállalatok, nemzetközi energiaügynökségek érdeklődtek az együttműködési lehetőségekről – mondta. Hangsúlyozta: a nemzetközi szinten való megmérettetés kitörési lehetőséget jelent a kkv-knak, segít abban, hogy közvetlen brüsszeli forrásokhoz jussanak, elnyerjék a figyelmet és bizalmat, aminek révén be tudnak kapcsolódni a nemzetközi együttműködésekbe, tovább tudnak fejlődni és exportbevételekhez jutni.

Fürjes Balázs az MTI-nek elmondta: a VIP-hez eddig kétezer vállalat csatlakozott. A jelenlegi energiamegtakarítás 6 megawatt, amely az év végére 25 megawattra nő, 2020-ig pedig egy 200 megawattos erőművet szeretnének kiváltani.

MTI

 

Kapcsolódó cikkek
A KPMG nyerte az ipar energiamegtakarítási lehetőségeinek felmérésére kiírt tendert

Egyetlen ajánlattevőként a KPMG Tanácsadó Kft. nyerte meg azt a tendert, amelyet azért írt ki a Virtuális Erőmű Program Nonprofit Elolvasom

Két és félszeresére emelték az Otthon Melege Program keretösszegét

A kormány két és félszeresére emelte az Otthon Melege Program keretösszegét, így még többen tudnak olyan hűtőt, fagyasztót, illetve mosógépet Elolvasom

Pályázati támogatásból javíthatják energiahatékonyságukat a víziközművek

Ötmilliárd forinttal járul hozzá az energiatakarékosabb és környezetkímélőbb víziközmű-berendezések beszerzéséhez a kormány. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt pályázaton Elolvasom

Díjazták a tíz legérdekesebb magyar innovációt

Látványos gálaműsor keretében díjazták a legérdekesebb magyar innovációkat Budapesten. A rendezvényen a gazdaságpolitika és a tudományos élet szereplői is képviseltették Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?