Már most mélyponton a gázautó-átalakítás

Amint várható volt, az előzetesen meglebegtetett LPG-adóemelés nem tett jót a gázautózás ügyének. Az energiaoldal.hu által megkérdezett szervizek arról számoltak be, hogy megrendeléseik 50-90%-át már az elmúlt néhány hétben elveszítették.

Kovács Tamás, a gázautós körökben közismert tassi Szappanos autógáz szerviz ügyvezetője szerint óriási visszaesés következett be az elmúlt hetekben, de ez a többi szerviz esetében is általános. Az öt alkalmazottat foglalkoztató szerviz – hasonlóan a többi beszerelő műhelyhez – rendkívüli akciókkal próbál ügyfeleket szerezni és megpróbálnak a túlélésre berendezkedni. Beszerzési áron kínálják a gázszetteket, hogy munkához jussanak és meg tudjanak szabadulni a raktáron lévő készletektől.

Falk Zsigmond, az Eco-Jet autógáz szerviz vezetője szintén megerősítette a megrendelések visszaesését:

„Az átalakítások megrendelése már a jövedéki adó emelés bejelentése előtt igen csak megcsappant. Ez a nyári szabadságolások és a drasztikus benzin ár csökkenésnek volt köszönhető (április óta -50 Ft., amely egy kicsit, 18 Ft-ot mérséklődött). A megrendelések az előző időszak 40-50 %-ra csökkent.

A jövedéki adó emeléséről szóló hírek tovább rontottak a helyzeten, így már 10-25 %-ra csökkent az átalakítások darabszáma. Sajnos az ügyfelek vagy rosszul értelmezték a média amúgy is szenzáció hajhász bejelentéseit, vagy nem figyeltek alaposan a híradásokra. A legtöbben a teljes autógáz ár 100 %-os emelkedését szűrték le az egészből, szemben a 30-40 Ft.-os áremelkedési szándékból. Arról nem is beszélve, hogy a gázár az utóbbi hetekben átlagosan 10 Ft.-al csökkent, ezt az új felhasználok nem is tudják. Ennek oka, hogy benzinkutak, ahol LPG-t is lehet tankolni, csak elenyésző számban tüntetik fel ”totemoszlopaikon” az autógáz árát, illetve a benzinár változásakor nem jelentik be a gázárak változását. Amikor emelkedik a benzin ár, nem mondják mellé, hogy az autógáz ára változatlan és hogy mennyi is pontosan, illetve a gázár csökkenést sem jelentik.

Természetesen ilyenkor minden nagykereskedő igyekszik a nagy készletétől megszabadulni, nyomott áron. Az elmúlt időszakban a nagy átalakítási igény miatt óriási készleteket rendeltek be és ezek most a nyakukon maradt, mivel a szállítások csak 1-2 hónap után realizálódnak. Szerencsétlenségükre mire ideért az anyag, a piac teljesen leállt. A szervizek pedig a mindennapi rezsiköltségeiket próbálják meg behajtani, így egymás alá ,ennek a beszerelési árakkal. Van aki már csak 10.000 – 20.000 Ft.-os haszonnal dolgozik, csak hogy legyen munkája. Ez rengeteg ellentétet, feszültséget okoz a beszerelő szervizek között. Nem is beszélve az esetleges beszerelési minőségromlásról.”

Érdeklődésünkre gázautós szakemberek elmondták, hogy az adóemelés miatt az illegális (és gyakran veszélyes) megoldások térnyerése várható, a rendszerváltás időszakához hasonlóan.

Sokan persze nem ezt a megoldást választják, hanem mivel az LPG már most is olcsóbb több szomszédos országban (Horvátországban augusztus elsejétől jelentősen drágult, de még így is jóval a magyar árak alatt maradt), az adóemeléssel pedig még tovább nő a különbség, a határokhoz közelebb lakók várhatóan nem Magyarországon fognak tankolni, ami nem éppen kedvező az adóbevételek szempontjából. Persze ettől a környezetszennyezés még nem lesz kevesebb.

Közben a LPG-adóemelés elleni petíciót közel ezren írták alá az interneten, az ehhez kapcsolódó fórumon pedig nagyon komoly indulatokat tartalmazó hozzászólásokat találunk. Némelyek keserűen jegyzik meg, hogy huszonéves autójukat alakíttatták át gázüzeműre, hogy tovább tudják használni, például munkába járásra, vagy kisvállalkozásukhoz. Van, aki hitelt vett fel az átalakításra…

Az energiaoldal.hu az ügyben megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot:

– Mi indokolja, hogy az egyik legkörnyezetbarátabb üzemanyag a dohánytermékekkel, alkohollal kerüljön egy elbírálás alá, holott sokan munkájukhoz, utazásukhoz használják, de semmiképpen nem egészségtelen életmód folytatásához?

– Nyugat-Európában az LPG átalakítások komoly támogatásban részesülnek, Magyarországon nem ez lenne a követendő minta?

– Az LPG-gáz a kőolaj feldolgozás során keletkező melléktermék. Ha drasztikusan esik a kereslet és a nem értékesíthető készleteket a finomítóban kell elégetni az nem jár környezet-károsítással?

– Az átalakításokból jelentős ÁFA-bevétele származott a kormányzatnak, ha ezek megszűnnek és az LPG-kereslet is visszaesik, miből tervezik a kieső bevétel pótlását?

– Készült tanulmány a bevételekre és a környezeti tényezőkre vonatkozóan?

– Az elmúlt időszakban fellendülés volt tapasztalható ezen a területen, a hírek szerint számos vállalkozás kezdett el az átalakításokkal foglalkozni, ami esetenként többmilliós beruházást jelentett. Tervezi a Minisztérium az új beszerelő műhelyek és az autójuk környezetbarát átalakításra a közelmúltban 200-300 000 forintot invesztáló autósok kártérítését?

Kérdéseinkre az alábbi válaszokat kaptuk:

Az LPG üzemanyag adómértékének emelésére vonatkozó javaslatot elsősorban az LPG adómértékének kirívóan alacsony szintje indokolja. Míg az elmúlt években több ízben jelentősebb mértékben emelkedett a benzin és a gázolaj adómértéke, addig ezt nem követte az LPG adómértékének változása. Ennek következtében az LPG adómértéke jelentősen elmarad a benzin és a gázolaj adómértékétől.

Bár tény, hogy az LPG kedvezőbb környezetvédelmi tulajdonságokkal rendelkezik, mint a benzin, az adómértékek jelenlegi eltérésének mértéke jelentősen meghaladja az ily módon indokolható eltérést. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakvéleménye szerint a környezetszennyezés szempontjából az LPG felhasználása is az egészségre ártalmas káros anyagok kibocsátását jelenti, melyek elsődlegesen a légzőszervrendszerre valamint a kardiovaszkuláris rendszerre jelentenek kockázatot.

A károsanyag-kibocsátás szempontjából hangsúlyozandó, hogy közel ugyanolyan káros hatású az autógáz, mint a benzin elégetése. Éppen ezért az adómérték emelése ezen üzemanyag tekintetében is indokolt, hogy minél inkább teret kapjanak azon innovatív megoldások, melyek alkalmazása mellett a környezetszennyezés mértéke tovább csökkenthető.

Az LPG és a benzin, gázolaj adómértéke közötti indokolatlan eltérés az LPG használat terjedésével jelentős bevételkiesést okoz a költségvetés számára mind a jövedéki adóbevételek, mind az áfa bevételek szempontjából. Míg 1 liter benzin vásárlása után mintegy 207 Ft/liter jövedéki adó és áfa bevétel folyik be a költségvetésbe, addig ez az összeg az LPG esetében csupán 78 Ft/liter.

Tekintettel arra, hogy az LPG használathoz át kell alakítani a hagyományos üzemanyaggal működő gépjárműveket, fontosnak tartottuk egyértelmű jelzés adását a gépjárművük átalakítását fontolgatók részére még a beruházási döntés meghozatala előtt, hiszen az adómérték megemelése következtében módosul, növekszik a beruházás megterülési ideje.

Hangsúlyozandó ugyanakkor, hogy az LPG a 100%-os adóemelés ellenére is kedvezőbben adózna a benzinnél, hiszen az emelt adómérték literben kifejezve a benzin adómértékének az 50%-át (energia-tartalomban kifejezve 60%-át) sem érné el. Az LPG adóelőnye tehát továbbra is megmarad a benzinével szemben, csupán annak mértéke csökken. Így az LPG-vel történő üzemeltetés továbbra is kisebb költséggel jár a benzinüzemnél, csupán az átalakítás költsége térül meg hosszabb idő alatt.

Fentiekből következően úgy látjuk, hogy az LPG adómértékét olyan mértékben határozza meg a törvény-javaslat, amely arányosan veszi figyelembe mind az üzemanyag kedvezőbb környezeti tulajdonságait, mind a költségvetési érdekeket.

– A LPG adómértéke európai szinten kirívóan alacsony, vagy csak a „hagyományos” üzemanyagokhoz képest? Tudtommal vannak a miénknél alacsonyabb LPG árak nyugat-európában. Feltételezem, hogy ez a különbség a benzin-gázolaj és az LPG adótartama között máshol sem kevesebb.

Magyarországon az LPG adómértéke európai összehasonlításban az alsó-középmezőnybe tartozik, nem éri el az uniós átlagot. Az E95 és az LPG üzemanyagok árának egymáshoz viszonyított aránya uniós viszonylatban 39% – 71% között mozog. Magyarországon ez az arány jelenleg 54%, így ebben a tekintetben hazánk a középmezőnyben van.

– A közel ugyanolyan egészségkárosító hatást a Magyar PG-Gázipari Egyesület a héten cáfolta a vg.hu-n megjelent cikkben. Ezzel kapcsolatban konkrét számok is könnyen elérhetők. Tervezik felülvizsgálni ezzel kapcsolatos álláspontjukat? Illetve nem kaptunk választ, hogy készült-e a környezeti hatásokkal kapcsolatban tanulmány.

Egészségügyi kockázat szempontjából a benzin és az LPG ugyanolyan elbírálás alá esik, hiszen az autógáz elégetése közel ugyanolyan károsanyag-kibocsátással jár, mint a benzin elégetése.

– A beszerelést végző üzemek már most 50-90%-os visszaesésről számolnak be a beszereléseknél. Ez nem jelent negatív hatást az adóbevételekre, munkahelyekre?

Az LPG a 100%-os adóemelés ellenére is jelentős mértékben kedvezőbben adózna a benzinnél, az LPG-vel történő üzemeltetés továbbra is kisebb költséggel járna a benzinüzemnél. Ebből következően az átalakítások állítólagos drasztikus visszaesése nem tudható be teljes mértékben a törvénymódosítási javaslatnak, illetve az is kérdéses, hogy tartós vagy átmeneti visszaesésről beszélhetünk-e a beszereléseknél.

– Ha megvalósul az adóemelés, akkor a határokon kívüli LPG árak még kedvezőbbé válnak. Várhatóan sokkal több autósnak fogja megérni kiautózni a tankoláshoz. Ezzel a bevételkieséssel számoltak? Ráadásul a nevezett környezetszennyezés viszont ugyanúgy Magyarországon fog megtörténni, továbbá az autósok nagyobb távolságot fognak csak a tankolás miatt megtenni. Ez nem jár negatív hatással a környezetre?

A törvényjavaslat természetesen a körülmények lehető legteljesebb körű figyelembevételével készült. Másrészről nem látjuk akkorának a környező tagállamok és a magyar LPG árak közötti különbséget, hogy amiatt számottevő mértékben megnövekedhetne a külföldön történő tankolás. Fontos szempont továbbá, hogy az üzemanyagáraknak csupán egyik összetevője a jövedéki adómérték, melynek változása nem eredményezi feltétlenül az árak ugyanolyan mértékű változását.

 

Végeztünk egy régiós összehasonlítást a jelenlegi árakkal. Ez sajnos azt mutatja, hogy az LPG a vizsgált országok közül Magyarországon a legdrágább, de a benzinhez viszonyított ár arányában is egyedül Ausztria előz meg bennünket (alig fél százalékkal).

hirdetés
E95 Gázolaj LPG LPG/E95 aránya
Ausztria 1,470 € 1,420 € 0,800 € 54,42%
Bulgária 1,368 € 1,352 € 0,620 € 45,32%
Csehország 1,436 € 1,412 € 0,702 € 48,89%
Horvátország 1,408 € 1,324 € 0,684 € 48,58%
Lengyelország 1,381 € 1,364 € 0,671 € 48,59%
Magyarország 1,540 € 1,562 € 0,831 € 53,96%
Németország 1,712 € 1,556 € 0,793 € 46,32%
Olaszország 1,808 € 1,694 € 0,747 € 41,32%
Románia 1,316 € 1,320 € 0,671 € 50,99%
Szerbia 1,317 € 1,257 € 0,642 € 48,75%
Szlovákia 1,526 € 1,395 € 0,731 € 47,90%
Szlovénia 1,507 € 1,387 € 0,754 € 50,03%
Ukrajna 0,855 € 0,815 € 0,625 € 73,10%

forrás: fuel-prices-europe.info 2012.08.10