Már téglaházak energetikai felújítására is lehet pályázni

Augusztus közepétől 830 millió keretösszeggel hirdet meg ÚSZT-pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, téglaépítésű társasházak energetikai felújítására. A fűtéskorszerűsítést és a megújuló energiaforrások felhasználását segítő lakossági pályázat elkészítésében minden szakmai segítséget megad a szegedi és a hódmezővásárhelyi Széchenyi Programiroda. Az érintettek tájékoztatása már elkezdődött: csütörtökön Szegeden, a társasházak közös képviselőinek szervezett fórumot az IKV Zrt , ahol bemutatták a pályázati lehetőséget.  
A programban az 1971 előtti, hagyományos technológiával, égetett tégla falazattal készült, legalább 20 lakásos társasházak vehetnek részt. Ez a kör most először kaphat vissza nem térítendő, állami forrást energetikai beruházásra. A pályázat utólagos finanszírozású, és komplex felújításra ösztönöz, de az egyes elemei szabadon társíthatók, vagy külön-külön is megvalósíthatók. Sikerrel pályázhatnak azok a társasházak, ahol például a lakások külső nyílászáróinak felújítását vagy cseréjét tervezik, homlokzatot vagy födémet hőszigetelnének, az elektromos rendszer korszerűsítése vagy például épületgépészeti felújítás lenne időszerű. A lényeg, hogy a beruházás energia-megtakarítást eredményezzen vagy megújuló energia felhasználását (pl. napkollektor, hőszivattyú stb.) alkalmazza.

kép: nevetnijo/indafoto.hu

kép: nevetnijo/indafoto.hu

Bodó Imre országgyűlési képviselő, a Szeged Járási Hivatal vezetője a pályázati konstrukcióval kapcsolatban elmondta: elsősorban az energiafogyasztás és a rezsiterhek csökkentéséhez nyújt segítséget a családoknak, illetve mintegy 1,7 milliárd forintnyi megrendelést jelent az építőiparnak az Új Széchenyi Terv, Társasházak Energetikai Felújítása Alprogramban rendelkezésre álló keretösszeg. Az így megvalósuló beruházásoknak köszönhetően csökken Magyarország energiaimport-függősége és a széndioxid-kibocsátás is. Hozzátette: pályázni augusztus 15-től szeptember 15-ig lehet, de a mostani kiírás csak a kezdet, január 1-től új költségvetési ciklus kezdődik az európai uniós források lehívásában, tehát ha most nem is tud minden érintett sikeresen pályázni, az előkészítés, a befektetett munka nem lesz hiábavaló.

A támogatás mértéke és intenzitása 50- 60 százalék között változik, az egy lakásra jutó összeget pedig 750-900 ezer forint között  maximálta a pályázat kiírója. Az egy társasház által igénybe vehető támogatás azonban nem haladhatja meg a 60 millió forintot. A beruházás megvalósításának költségén túl támogathatóak az energetikai szakértői, tervezői és szakhatósági díjak is, a kivitelezési költségek maximum 7 százalékáig – erről Molnár Sándorné, a pályázat koordinátora tájékoztatott.

hirdetés

A Széchenyi Programiroda munkatársai minden lehetséges segítséget megadnak a pályázattal kapcsolatos bővebb tájékoztatás, illetve annak elkészítésével kapcsolatban.
Telefonon: a 06-20-383-2089-es számon, személyesen pedig a programirodákban lehet érdeklődni:

Szeged, Rákóczi tér 1. (Megyeháza)
Hódmezővásárhely, Szőnyi u.1
OrientPress Hírügynökség