Megtérül-e a vastagabb hőszigetelés?

A több jobb. A kevesebb több lett volna. Nagy bölcsességek, de melyik igaz a hőszigetelésre?

Egy egyszerű példa

kép: hachiko87/indafoto.hu

kép: hachiko87/indafoto.hu

Vegyünk egy ‘átlagos’ 25-30 éves épületet és annak pl. B30-as falazóblokkból készült falát. A homlokzata teljes felújításra szorul és a rekonstrukció keretében plusz hőszigeteléssel javítanánk a falak – és velük együtt az egész ház – hőszigetelő képességét.

A meglévő falszerkezet hőátbocsátási tényezője (más néven U értéke) kb. 1,50 W/m²K. Ez azt jelenti, hogy a falon keresztül – jelenlegi állapotában – négyzetméterenként, 1 fok hőmérséklet különbség hatására 1,5 W hőenergia távozik. Magyarországi klímaviszonyok mellett egy fűtési szezon alatt ez kb. 108 kWh – elvesztegetett – energiát jelent, ami aktuálisan kb. 1800 Ft évente. Mindez 1 m²-nyi falfelületen, egyáltalán nem is kevés.

5 cm-nyi utólagos hőszigeteléssel a fal hőszigetelő képessége sokat javul, az U érték 0.522 W/m²K-re változik. Ebben az esetben a falon keresztül távozó energia már csupán 627 Ft/m²-ként, évente.

Ez az írás azt szeretné bemutatni, hogy ha már hozzányúlunk a homlokzathoz, akkor szigeteljük rendesen házunkat. Ezért most nézzük meg

Hogyan alakul mindez, ha az 5 cm helyett 10, 15 vagy akár 20 cm szigetelést teszünk fel?

Abból indulhatunk ki, hogy a többletköltség gyakorlatilag csak az alkalmazott hőszigetelő anyag felárában jelentkezik.

Az egyéb szükséges rétegek gyakorlatilag azonosak mindegyik esetben és a vállalkozó munkaráfordítása sem változik érdemben mindaddig, amíg egy rétegből elkészíthető a szigetelés.

U értékek alakulása 10, 15 illetve 20 cm esetén: 0,316, 0,226 és 0,176 W/m²K

Fűtési költség alakulása: 379, 271 és 211 Ft/m² év

hirdetés

A beruházási plusz ráfordítás alakulása a +5,+10, +15 cm többlet hőszigetelés miatt: 750, 1500 és 2250 Ft/m²

Éves rezsi megtakarítás az 5 cm-t szigetelt falhoz képest: 248, 356, 416 Ft/év

A többlet szigetelés megtérülésének alakulása az 5 cm vastagságban szigetelt falhoz képest: 3,02 év, 4,21 év, 5,4 év

kép: szigeti/indafoto.hu

kép: szigeti/indafoto.hu

Konklúzió:

Már 5 és fél éves távlatban olcsóbb a 20 cm-es, mint az 5 cm-es hőszigetelés.

Ha már házunk, lakásunk felújítására, utólagos hőszigetelésére szánjuk magunkat érdemes utánaszámolni és nem a hőszigetelés vastagságán ’spórolni’. A beruházás többlet költsége pár év alatt az alacsonyabb fűtésszámlán visszatérül és azt követően már nyereséget, hasznot termel.

Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a megtérülés aránya még gyorsabb, ha az eredeti, szigeteletlen falhoz viszonyítjuk. Ha csak a hőszigetelés anyagköltségét veszem alapul akkor a 20 cm-es hőszigetelésnek csupán 20 hónap kell ahhoz, hogy visszaspórolja az árát. (Ebből az is látható, hogy alapvetően akkor érdemes utólagos hőszigetelést alkalmazni, amikor amúgy is hozzá kellene nyúlni az épülethez. A szükséges járulékos költségek így lesznek a legalacsonyabbak.)

A számítás részletes menete, háttere és az alapadatok az alábbi cikkben találhatóak: Milyen vastag legyen a hőszigetelés?

A teljes elemzés elolvasható az építészfórum oldalán.

Tekintettel arra, hogy egy épületfelújítás nem 5, sokkal inkább 15-25 évre szól a vastagabb szigetelés összességben sokkal jobban megéri. Jelen számításban az energiaárak várható emelkedését még figyelembe se vettük, ami hosszabb távon a jelentkező megtakarítás mértékét még jobban felértékeli. Sőt az épületszerkezetek megfelelő szigetelésével a belső hőérzet és ezzel együtt a lakótér komfortja is javul.

Nem szabad elfelejteni, hogy egy felújítás, energetikai korszerűsítése, vagy akár egy új épület építése esetén is mindig a teljes beruházás egészét kell nézni. A fenti leegyszerűsített példa csak az alapösszefüggésekre kívánja felhívni a figyelmet.

forrás: holnaphaz.blog.hu