Megúsztuk! Leállt a kínai napelem beszállítás Európába

Újabb fejezethez érkezett a kínai-európai napelemvita, így elég érdekesen kezdődik a telepítési szezon Európában: gyakorlatilag minden nagyobb kínai gyártó leállította beszállítását, nincsenek készleteken és európai kikötőkben kínai napelemek. Márpedig az európai napelemes ipar nagyon jelentős része kínai modulokra épül.

Az árak már emelkednek, hiszen már csak azokra a mennyiségekre lehet számítani, amik az EU-ba beléptetve, vámkezelve már itt vannak. Illetve más hatások miatt is drágulnak a napelemek, ahogy azt idei első cikkünkben már előre vetítettük, összességében tehát nem volt meglepetés egy kisebb mértékű drágulás a piaci szereplőknek.

A mostani teljes import leállásra azonban kevesen számítottak. Több lépés vezetett ehhez. A legutolsó és közvetlen oka a behozatal leállításának az a teljes bizonytalanság, amit az Európai bizottság regisztrációs döntése okozott. Ennek lényege, hogy mától minden kínai napelemet regisztrálni kell a vámkezelés részeként, amikor belépnek az EU-ba. És majd ha, és amikor megszületik a döntés a folyamatban lévő dömpingellenes vámról és annak mértékéről, akkor azt visszamenőleg is ki kell fizetni a regisztrált, 2013. március 1 után behozott kínai napelemekre.

kép: Fecó/indafoto.hu

kép: Fecó/indafoto.hu

Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha ma beérkezik egy konténer napelem, az eladásra vagy installálásra kerül – majd valamikor a tavasszal vagy nyáron ha megszületett a határozat a dömpingellenes vámról, akkor utólag be kell fizetni 10-20-40-80-100% büntető vámot az EU kasszájába. Hogy mennyit, azt senki se tudja. A fizetésre kötelezett az importőr, aki beléptette (vámkezelte) az árut. Ez nyilván olyan bizonytalanságot szül, amit komoly piaci szereplő nem fog bevállalni. A jelek szerint ezzel a kínai gyártók is tisztában vannak, le is állították a szállításokat Európába.

hirdetés

Az ügy régebbi előzménye, hogy az USA-ban már másfél éve elkezdődött (nagyrészt a SolarWorld német-amerikai napelem gyártó kezdeményezésére) egy eljárás, melynek részeként  dömpingellenes vámot vetettek ki kínai gyártókra – gyártónként eltérő mértékben. Volt olyan gyártó, aki csak 10 vagy 20%-os vámra volt kötelezett, de volt 100%-os mértékű is. És éppen ez az, amit az EU döntése nyitva hagy – és ez hagy teljes bizonytalanságot a piacon.

Hiszen ha legalább ismert lehetne, hogy mi a büntetővám, akkor azt be lehetne árazni. Akkor ennyivel több a kínai napelem, és a piac eldönti, hogy így is kell-e, vagy más (pl. megmaradt kevés európai) gyártó felé fordul. De a mostani lépés teljes bizonytalanságban hagyja a „mennyi?” kérdését. Ráadásul a végső döntés határideje a büntetővámról és mértékéről 2013. június 6. Addig tehát nem is várható, hogy gyorsan javulni fog a helyzet.

Persze lesznek megoldások, az európai napelemes piac biztosan nem fog leállni. Az olcsó indiai napelemek (ahol jóval kevesebb a napelemes tapasztalat, mint a nagy kínai gyártóknál) már konténerszám érkeznek, a taiwani és más dél-kelet ázsiai gyártók szintén a nyertesek között lesznek. Nem biztos tehát, hogy az európai napelem gyártókat a mostani eljárás megmentené. És persze kérdés, hogy az EU mekkora kereskedelmi háborút kockáztat Kínával, ahol közismerten a párt és kormány egyik darlingja a napelemes szektor – így a kínai ellenlépés borítékolható.

A kínai gyártók egyébként korábban szinte teljesen exportra termeltek, de a kínai napelem piac óriási növekedésével némileg csökkent az export aránya.

És amúgy is Európa már tavaly sem számított az első számú piacnak, de azért még nagyon fontos volt a kínai napelem gyártóknak. A következő 3-4 hónapban azonban biztosan máshova kell fókuszálni – Európában pedig egyelőre az áremelkedés az egyetlen biztos pont.

forrás: napelemek.blog.hu