Melléktermékből akkumulátor?

Egy barna ragacs cserélheti le az akkumulátorok ritka fémjeit

Évtizedek óta, a papíripar nagy mennyiségben használja fel a faipar ragacsos melléktermékét, hogy üzemanyagként használja fel a gyár működéséhez. Most a svéd Linköping Egyetem és a lengyel, Poznan Műszaki Egyetem kidolgoztak egy módszert az említett barna ragacsos folyadék átalakítására. Olyan akkumulátorban felhasználható katódot hoztak létre belőle, amely helyettesítheti az olyan drága ritka fémeket, mint a kobalt.

hirdetés

Módszerük, illetve a szerves katód kidolgozásában a fotoszintézis folyamata ihlette meg őket. A nap energiája által feltöltött elektronokat kinonok továbbítják a folyamatban, a kutatók pedig felfedezték, hogy a barna ragacsban található ligninek olyan szerves összetevőket tartalmaznak, melyekből energia-továbbító kinonokat lehet előállítani. Ennek érdekében az említett szerves alkotóelemeket egyesítették egy vezető polimerrel. Az így létrehozott anyag képes vezetni és tárolni az elektromos töltést.

A korábban napelem cellákkal foglalkozó tudósok remélik, hogy a lignin akkumulátorok alkalmasak lesznek az egyre hatékonyabb cellák és szélturbinák által termelt elektromosság tárolására.

forrás: servian.hu