Merjünk kicsik lenni!

Legalábbis ami a házunkat illeti. Egyre több amerikai érzi ugyanis úgy, hogy saját kezűleg akarja megépíteni a házát, ami legyen kicsi, de maradéktalanul az övé. A mozgalom egyre terjed.

A kisebb ház egyfelől kisebb ökológiai lábnyomot, másfelől nagyobb pénzügyi szabadságot jelent, ezért is választja egyre több amerikai ezt a megoldást. Ráadásul mindez akkor az igazi, ha magad építed az otthonod.

„A legtöbb embernek, aki belevág, semmilyen építészeti tapasztalata sincs” – hangsúlyozza az egyik, a témával foglalkozó oldal szerkesztője, Ryan Mitchell, aki a közelmúltban konferenciát is szervezett a témában.

A kisebb persze nem jelenti azt, hogy könnyebb is – mármint megépíteni, hiszen ezek a kis házak ugyanazokból az anyagokból és technológiával épülnek, mint hagyományos társaik.

hirdetés

miniház belső Tiny HouseAz elmúlt években egyre nagyobb divattá vált a dolog, ma már e-könyvek, kézikönyvek és netes oldalak tucatjai foglalkoznak az ilyen miniházak építésével, nem is beszélve a gyorsan szaporodó blogokról.

A YouTube-on is rengeteg videó kering, amelyek mindenre megtanítanak, legyen az a faanyagok megmunkálása vagy a ház összeállítása. Mert a lényeg mégis csak az, hogy az ember magának épít.

„Ez nem csupán egy életmód, legalább ugyanilyen fontos a büszkeség is, ami azzal jár, hogy egyedül felépítettél valamit” – hangsúlyozza Dan Louche, aki egy, a miniházakra szakosodott cég társtulajdonosa. Ő már csak tudja, hiszen árulnak kész házakat is, de azok sokkal kevésbé népszerűek. (A kompakt házak elterjedésének tendenciája, ha nem is csak saját kezűleg építve, világszerte jellemző.)

Persze gondolhatnánk, hogy ki akar egy ilyen csöppségben (a tipikus miniház mindössze 10-40 négyzetméter) nyomorogni, és természetesen akad, aki második háznak használja csak – ugyanakkor sokak számára ez a személyiségfejlődésükben fontos mérföldkő.

No és persze jó móka is.

forrás: elet-erzes.blog.hu