Most a magánbefektetők is bevásárolhatnak az Alteo részvényekből

2016. szeptember 26. és október 17. között tartja részvényeinek első nyilvános forgalomba hozatalát az ALTEO Group

A hazai energetikai szektor meghatározó szereplőjeként az ALTEO Group most először teszi részvényeit széles körben elérhetővé a magánbefektetők számára is. Az ALTEO Group anyavállalata – az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. – részvényeinek nyilvános forgalomba hozatala 2016. szeptember 26-án kezdődik és legkésőbb október 17-ig tart.

Alteo erőmű

A tranzakció célja tőkeemelés, melynek keretében új ALTEO részvényeket értékesítenek. Az érdeklődő befektetők a papírokat az UniCredit Bank Hungary Zrt. és az MKB Bank Zrt. teljes fiókhálózatában; az ERSTE Befektetési Zrt. kijelölt partnereinél; az ERSTE NetBroker online felületén; illetve az MKB Bank Zrt. TeleBANKár szolgáltatásán keresztül jegyezhetik. A jegyzési periódus az első három munkanapot követően bármikor lezárható, amennyiben a beérkező jegyzések mennyisége alapján a forgalmazó és az értékesítő azt indokoltnak látja. Az ALTEO részvényeinek maximum ára a nyilvános értékesítési során 4900 forint. A nyilvános forgalomba hozatal mellett zártkörű intézményi részvényértékesítésre is sor kerül hazai intézményi befektetők részére.

A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta az ALTEO Group anyavállalata, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. végleges, ársávval kiegészített nyilvános részvénykibocsátási tájékoztatójának közzétételét, ezzel megnyílt az út a smart energy management szolgáltatásokat nyújtó vállalat első, nyilvános részvényértékesítés keretében megvalósuló tőkeemelése előtt. A tervezett tőkepiaci forrásbevonással a vállalatcsoport növekedési stratégiájának megvalósításához kívánja biztosítani azt a további saját erőt, amelynek segítségével a következő években befektetéseket és beruházásokat tervez megvalósítani az ALTEO Group.

A szigorú költség- és gazdálkodási politika mentén működő ALTEO Group konkrét projektek és ügyletek megvalósításának finanszírozása céljából fordul a tőkepiaci forrásbevonás felé. A cégcsoport szakértői és menedzsmentje 38 milliárd forint értékben azonosított a vállalat számára számításba vehető befektetési és beruházási lehetőségeket. Ezek közül az elkövetkező években legalább 10-14 milliárd forint értékben kíván az ALTEO projekteket megvalósítani. A mostani tőkepiaci tranzakció célja az ezekhez szükséges saját erő biztosítása. A vállalatcsoport szakértői szerint az Országgyűlés által idén nyáron elfogadott ún. METÁR törvény eredményeként a várhatóan jövő januárban életbe lépő új megújulóenergetikai támogatási rendszer, illetve a vállalatok növekvő igénye az okos energetikai megoldások iránt jelentős növekedést prognosztizál az ALTEO által megcélzott piaci szegmensben.

hirdetés

A cégcsoport kiemelkedően teljesített mind a 2015-ös évben, mind 2016 első féléve során. Az előző évben a vállalat konszolidált árbevétele meghaladta a 10 milliárd, EBITDA-ja pedig az 1,4 milliárd forintot; míg 2016 első félévét 1,6 milliárd forintot meghaladó EBITDA-val és 868 millió forintot meghaladó nettó, átfogó eredménnyel zárta. A sikeres 2015-ös év eredményei után a társaság közel 200 millió forint osztalékot fizetett tulajdonosainak, amely részvényenként 120 forintot jelent.
A 2008-ban alapított, jelenleg 22 erőművi egységgel és kiterjedt energiakereskedelmi és iparvállalati ügyfélkörrel rendelkező cégcsoport stratégiájának már a kezdetektől fontos eleme volt a hangsúlyos tőkepiaci jelenlét: „A vállalat már évek óta készen állt a nyilvános részvényértékesítésre, az elmúlt hónapokban a külső környezet és a hazai tőkepiac is kedvezően alakult ahhoz, hogy a magánbefektetők számára is elérhetővé tegyük a részvényvásárlást, sőt kifejezetten őket célozzuk meg ajánlatunkkal. A szakmailag felkészült magyar energetikai vállalatok előtt kiemelkedő lehetőségek nyílnak majd meg a közeljövőben, amelynek részeseivé szeretnénk tenni a magánbefektetőket is” – emelte ki Ifj. Chikán Attila, a vállalatcsoport vezérigazgatója.
„Örömünkre szolgál, hogy vezető forgalmazóként támogathatjuk az ALTEO Csoportot részvényértékesítési tranzakciójában. Úgy gondoljuk, hogy az ALTEO hosszú ideje az első kibocsátó a magyar piacon, amely valóban növekedést finanszírozó forrásbevonás céljából fordul a részvénypiac felé. A jövőbe mutató iparágban működő, professzionálisan menedzselt és nyereségesen gazdálkodó cégcsoport dinamikus növekedést tudott felmutatni az elmúlt években, és bízunk benne, hogy a bevont forrás segítségével ezt a fejlődést folytatni tudja.” – emelte ki a részvényértékesítésben vezető forgalmazóként résztvevő UniCredit Bank Hungary Zrt. ügyvezető igazgatója, Sarlós Balázs.
„Az Erste Befektetési Zrt. mindig is elkötelezett volt a hazai tőkepiac fejlesztése mellett. Piaci forgalma és súlya segítségével aktívan támogatja az ALTEO nyilvános részvényértékesítését is. Ez egy pozitív folyamat beindulását jelentheti a Budapesti Értéktőzsdén, ami a jövőben további kibocsájtásokkal folytatódhat” – mondta el Cselovszki Róbert, a részvényértékesítésben társforgalmazóként részt vevő ERSTE Befektetési Zrt. vezérigazgatója.
„Az Alteo nyilvános részvényértékesítése tökéletesen beleillik a tőzsde fejlesztésére tett lépések sorozatába, és nagyon reméljük, hogy a jó példát sokan követik majd”– mutatott rá Bánfi Zoltán, a részvényértékesítésben társforgalmazóként részt vevő MKB Bank ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az erős gazdaság kötelező tartozéka a fejlett és mind a befektetők, mind pedig a kibocsátók körében népszerű tőzsde.
„A Budapesti Értéktőzsde 2016-2020 közötti időszakra vonatkozó stratégiájának egyik legfontosabb eleme, hogy minél több vállalat lépjen a BÉT-re, és a tőzsdén keresztül vonjon be friss tőkét fejlesztéseihez, beruházásaihoz, valamint esetleges akvizícióihoz. Ennek érdekében a BÉT azon dolgozik, hogy azonosítsa és szakmailag támogassa azokat a hazai vállalatokat, amelyek potenciális új kibocsátók lehetnek. A tőzsdei jelenlétnek köszönhetően ugyanis javul a vállalatok hatékonysága és versenyképessége, amelynek eredményeképpen a tőzsde közép- és hosszú távon hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez és versenyképességéhez”– mondta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

ÁRSÁV 4600 ÉS 4900 FORINT KÖZÖTT

A részvények nyilvános forgalomba hozatalában részt vevő befektetők a megállapított ársáv maximumán, azaz 4900 Ft-os árfolyamon jegyezhetnek részvényt.

A nyilvános forgalomba hozatalt követően zárul az intézményi befektetők részére történő zártkörű részvényértékesítés. Az ársávon belüli végleges részvényárat a kibocsátó és a vezető forgalmazó a zártkörű intézményi befektetői jegyzések alapján határozza meg. A nyilvános értékesítésben résztvevő befektetők ugyanezen az áron jutnak a részvényhez. Ha a végleges ár a maximum árnál kisebb lesz, a nyilvános értékesítésben részt vevő befektetők a két ár közötti különbözetet visszakapják.