Most a magánbefektetők is bevásárolhatnak az Alteo részvényekből

2016. szeptember 26. és október 17. között tartja részvényeinek első nyilvános forgalomba hozatalát az ALTEO Group

A hazai energetikai szektor meghatározó szereplőjeként az ALTEO Group most először teszi részvényeit széles körben elérhetővé a magánbefektetők számára is. Az ALTEO Group anyavállalata – az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. – részvényeinek nyilvános forgalomba hozatala 2016. szeptember 26-án kezdődik és legkésőbb október 17-ig tart.

Alteo erőmű

A tranzakció célja tőkeemelés, melynek keretében új ALTEO részvényeket értékesítenek. Az érdeklődő befektetők a papírokat az UniCredit Bank Hungary Zrt. és az MKB Bank Zrt. teljes fiókhálózatában; az ERSTE Befektetési Zrt. kijelölt partnereinél; az ERSTE NetBroker online felületén; illetve az MKB Bank Zrt. TeleBANKár szolgáltatásán keresztül jegyezhetik. A jegyzési periódus az első három munkanapot követően bármikor lezárható, amennyiben a beérkező jegyzések mennyisége alapján a forgalmazó és az értékesítő azt indokoltnak látja. Az ALTEO részvényeinek maximum ára a nyilvános értékesítési során 4900 forint. A nyilvános forgalomba hozatal mellett zártkörű intézményi részvényértékesítésre is sor kerül hazai intézményi befektetők részére.

A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta az ALTEO Group anyavállalata, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. végleges, ársávval kiegészített nyilvános részvénykibocsátási tájékoztatójának közzétételét, ezzel megnyílt az út a smart energy management szolgáltatásokat nyújtó vállalat első, nyilvános részvényértékesítés keretében megvalósuló tőkeemelése előtt. A tervezett tőkepiaci forrásbevonással a vállalatcsoport növekedési stratégiájának megvalósításához kívánja biztosítani azt a további saját erőt, amelynek segítségével a következő években befektetéseket és beruházásokat tervez megvalósítani az ALTEO Group.

A szigorú költség- és gazdálkodási politika mentén működő ALTEO Group konkrét projektek és ügyletek megvalósításának finanszírozása céljából fordul a tőkepiaci forrásbevonás felé. A cégcsoport szakértői és menedzsmentje 38 milliárd forint értékben azonosított a vállalat számára számításba vehető befektetési és beruházási lehetőségeket. Ezek közül az elkövetkező években legalább 10-14 milliárd forint értékben kíván az ALTEO projekteket megvalósítani. A mostani tőkepiaci tranzakció célja az ezekhez szükséges saját erő biztosítása. A vállalatcsoport szakértői szerint az Országgyűlés által idén nyáron elfogadott ún. METÁR törvény eredményeként a várhatóan jövő januárban életbe lépő új megújulóenergetikai támogatási rendszer, illetve a vállalatok növekvő igénye az okos energetikai megoldások iránt jelentős növekedést prognosztizál az ALTEO által megcélzott piaci szegmensben.

hirdetés

A cégcsoport kiemelkedően teljesített mind a 2015-ös évben, mind 2016 első féléve során. Az előző évben a vállalat konszolidált árbevétele meghaladta a 10 milliárd, EBITDA-ja pedig az 1,4 milliárd forintot; míg 2016 első félévét 1,6 milliárd forintot meghaladó EBITDA-val és 868 millió forintot meghaladó nettó, átfogó eredménnyel zárta. A sikeres 2015-ös év eredményei után a társaság közel 200 millió forint osztalékot fizetett tulajdonosainak, amely részvényenként 120 forintot jelent.
A 2008-ban alapított, jelenleg 22 erőművi egységgel és kiterjedt energiakereskedelmi és iparvállalati ügyfélkörrel rendelkező cégcsoport stratégiájának már a kezdetektől fontos eleme volt a hangsúlyos tőkepiaci jelenlét: „A vállalat már évek óta készen állt a nyilvános részvényértékesítésre, az elmúlt hónapokban a külső környezet és a hazai tőkepiac is kedvezően alakult ahhoz, hogy a magánbefektetők számára is elérhetővé tegyük a részvényvásárlást, sőt kifejezetten őket célozzuk meg ajánlatunkkal. A szakmailag felkészült magyar energetikai vállalatok előtt kiemelkedő lehetőségek nyílnak majd meg a közeljövőben, amelynek részeseivé szeretnénk tenni a magánbefektetőket is” – emelte ki Ifj. Chikán Attila, a vállalatcsoport vezérigazgatója.
„Örömünkre szolgál, hogy vezető forgalmazóként támogathatjuk az ALTEO Csoportot részvényértékesítési tranzakciójában. Úgy gondoljuk, hogy az ALTEO hosszú ideje az első kibocsátó a magyar piacon, amely valóban növekedést finanszírozó forrásbevonás céljából fordul a részvénypiac felé. A jövőbe mutató iparágban működő, professzionálisan menedzselt és nyereségesen gazdálkodó cégcsoport dinamikus növekedést tudott felmutatni az elmúlt években, és bízunk benne, hogy a bevont forrás segítségével ezt a fejlődést folytatni tudja.” – emelte ki a részvényértékesítésben vezető forgalmazóként résztvevő UniCredit Bank Hungary Zrt. ügyvezető igazgatója, Sarlós Balázs.
„Az Erste Befektetési Zrt. mindig is elkötelezett volt a hazai tőkepiac fejlesztése mellett. Piaci forgalma és súlya segítségével aktívan támogatja az ALTEO nyilvános részvényértékesítését is. Ez egy pozitív folyamat beindulását jelentheti a Budapesti Értéktőzsdén, ami a jövőben további kibocsájtásokkal folytatódhat” – mondta el Cselovszki Róbert, a részvényértékesítésben társforgalmazóként részt vevő ERSTE Befektetési Zrt. vezérigazgatója.
„Az Alteo nyilvános részvényértékesítése tökéletesen beleillik a tőzsde fejlesztésére tett lépések sorozatába, és nagyon reméljük, hogy a jó példát sokan követik majd”– mutatott rá Bánfi Zoltán, a részvényértékesítésben társforgalmazóként részt vevő MKB Bank ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az erős gazdaság kötelező tartozéka a fejlett és mind a befektetők, mind pedig a kibocsátók körében népszerű tőzsde.
„A Budapesti Értéktőzsde 2016-2020 közötti időszakra vonatkozó stratégiájának egyik legfontosabb eleme, hogy minél több vállalat lépjen a BÉT-re, és a tőzsdén keresztül vonjon be friss tőkét fejlesztéseihez, beruházásaihoz, valamint esetleges akvizícióihoz. Ennek érdekében a BÉT azon dolgozik, hogy azonosítsa és szakmailag támogassa azokat a hazai vállalatokat, amelyek potenciális új kibocsátók lehetnek. A tőzsdei jelenlétnek köszönhetően ugyanis javul a vállalatok hatékonysága és versenyképessége, amelynek eredményeképpen a tőzsde közép- és hosszú távon hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez és versenyképességéhez”– mondta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

ÁRSÁV 4600 ÉS 4900 FORINT KÖZÖTT

A részvények nyilvános forgalomba hozatalában részt vevő befektetők a megállapított ársáv maximumán, azaz 4900 Ft-os árfolyamon jegyezhetnek részvényt.

A nyilvános forgalomba hozatalt követően zárul az intézményi befektetők részére történő zártkörű részvényértékesítés. Az ársávon belüli végleges részvényárat a kibocsátó és a vezető forgalmazó a zártkörű intézményi befektetői jegyzések alapján határozza meg. A nyilvános értékesítésben résztvevő befektetők ugyanezen az áron jutnak a részvényhez. Ha a végleges ár a maximum árnál kisebb lesz, a nyilvános értékesítésben részt vevő befektetők a két ár közötti különbözetet visszakapják.

Kapcsolódó cikkek
Saját részvényeket vett a PannErgy

A PannErgy Nyrt. 8.800 darab saját részvényt vásárolt április 23-án a BÉT-en darabonként 627,94 forintos átlagáron, az Erste Befektetési Zrt. Elolvasom

Egyre több vállalkozás fontolgat áramszolgáltatóváltást

Az energiaárak növekedésével párhuzamosan egyre több vállalkozás fontolgat áramszolgáltatóváltást, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. szerint egy jó váltással akár 8-10 százalékot Elolvasom

A Mol újabb INA-részvénycsomagot vásárolna

A horvát kormány további 19 százalékos INA-részvénycsomag eladását fontolgatja, amelyet a Mol vásárolna meg - írja a Globus horvát hetilap Elolvasom

A Virtuális Erőműveké a jövő

A virtuális erőművek, más néven szabályozóközpontok sok ember számára megfoghatatlan energetikai kategóriát jelentenek, pedig szerepük egyre nagyobb lesz úgy a Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?