Moszkva jóváhagyta a Paks II hitelt

Az orosz kormány jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítésére szánt mintegy 10 milliárd euró értékű hitel elkülönítését – közölte csütörtökön az Interfax orosz hírügynökség.

A rendelkezést, amely csütörtökön jelent meg a hivatalos (állami) jogi információs portálon, hétfőn írta alá Dmitrij Medvegyev. Ebben az orosz kormányfő jóváhagyta a magyar és az orosz kormány között a paksi atomerőmű bővítésére nyújtandó orosz állam hitelről szóló, a magyar féllel együtt előzetesen kidolgozott megállapodástervezetet.

Egyúttal utasítást adott a pénzügyminisztériumnak, hogy a külügyi és a gazdaságfejlesztési tárcával, valamint a Roszatommal és a Vnyesekonombankkal együtt tárgyalásokat folytassanak a magyar féllel arról, hogy az egyezményt az abban „nem elvi jelentőségű változtatásokat eszközölve” írják alá.

A hitelt, amely az aláírandó egyezmény szerint legfeljebb 10 milliárd eurót tehet ki, Magyarország 2014 és 2025 között használhatja fel a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os energiablokkjának megépítésére.
www.pravo.gov.ru:8080/page.aspx?91799

hirdetés

Az LMP véleménye szerint az orosz kormány által jóváhagyott, a paksi bővítéshez kapcsolódó 10 milliárd eurós kölcsön feltételei hátrányosak Magyarország számára – írta az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében Szél Bernadett. Az ellenzéki párt társelnöke úgy fogalmaz: a hitelfeltételek egyoldalúak, késedelmes teljesítés vagy fizetés esetén Magyarország rosszul, Oroszország pedig jól jár.

A politikus közli: a szerződés elfogadhatatlan pontjai közé tartozik, hogy 2026-tól akkor is fizetni kell, ha nem készül el addigra az erőmű, holott a magyar kormány szerint a törlesztés fedezete elvileg az erőműben termelt áram lenne.

Szél Bernadett. MTI Fotó: Beliczay László

Szél Bernadett. MTI Fotó: Beliczay László

Szél Bernadett a pénzügyi feltételeket példátlanul keményeknek nevezi. Felhívja a figyelmet, hogy 15 napot meghaladó fizetési késedelem esetén a büntetőkamat 150 százalékos, a 180 napot meghaladó késedelem esetén pedig az orosz fél a teljes tartozást is követelheti, „ami akár csődbe is döntheti a magyar államot”. Amennyiben a hitel futamideje alatt módosítani kellene a szerződést, akkor Magyarország semmiféle alkupozícióval nem fog rendelkezni – jelenti ki.

Az LMP tudni akarja, hogy a hitelfeltételek mögött milyen hazai számítások vannak, ezért közérdekű adatigényléssel fordul a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, az MVM Zrt-hez, valamint az MVM Paks II. Zrt-hez – hangsúlyozza a társelnök.