Mozgási energia: a szlovének fellázadtak a traffipaxok ellen (videó)

Betelt a pohár Szlovéniában: a politikai elit korrupciós ügyeibe és a gazdasági megszorításokba már amúgy is belefáradt lakosság számára az utolsó csepp a sebességmérő radarok elhelyezése, és a gyorshajtásért kiszabott aránytalanul nagy pénzbírság – írta szerdán az USA Today hírportál, hozzátéve, hogy hamarosan ismét országos tömegtüntetésen készülnek hangot adni elégedetlenségüknek az Európai Unió (EU) egykori mintaállamának lakói.

“Eljött az idő, hogy megmutassuk, elegünk van” – mondta egy 49 éves vállalkozó. “A politikusok úgy viselkednek, mintha csak bábuk lennénk. Azt hiszik, nem tudjuk, valójában mi is folyik itt, de most van számukra egy üzenetünk – az, hogy ennek vége” – fakadt ki.

A volt jugoszláv tagköztársaságban az utóbbi időben ezrek vonultak utcára, köztük diákok, munkások és tanárok, hogy tiltakozzanak a szerintük csak a népet sújtó és a korrupt politikusokat megkímélő takarékossági intézkedések ellen.

A sebességmérő radarok tavaly év végi felszerelése csak olaj volt a tűzre, főleg azért, mert a gyorshajtásért kiszabott bírságok nagysága eléri a havi átlagfizetés egyharmadát.

hirdetés

Az év végén Szlovénia második legnagyobb városában, Mariborban a helyiek dühükben felgyújtották a kamerákat, mivel, mint mondták, meggyőződésük, hogy a befizetett büntetések Franc Kangler polgármester “cimboráinak” vagyonát gyarapítja.

A tüntetések Kangler lemondásához vezettek. Több tiltakozó csoport azzal fenyegetőzött: addig nem hagynak fel a tüntetésekkel, amíg össze nem omlik az egész (Janez Jansa vezette) kormány – írta az amerikai hírportál.

A nol.hu értesülései szerint Magyarországon a rendőrség két év alatt 12 milliárd forintot költ arra, hogy a sztrádákon 15-20 kilométerenként automata sebességmérőket szereljenek fel.

MTI, nol.hu

 

Kapcsolódó cikkek
Napenergiás vízmotor forradalmasíthatja az áramtermelést (videó)

A konyhában ismert veszélyforrás, hogy ha vízzel próbálják meg eloltani a lángoló olajat, akkora robbanás keletkezik, ami még a falakat, Elolvasom

Többet árt a rossz üzemanyag, mint a hideg?

Mindenki azt kérdezi, hogyan indítson hidegben, milyen olajat használjon, hogy védje a dízelmotort. De kevesen foglalkoznak azzal, hogy mit tankoljanak. Elolvasom

Energiatermelő roncsautók

Pozitív példával állhatunk a világ elé: olyan hulladékhasznosító komplexum épült Fehérvárcsurgón, amely képes a roncsautók és elektronikai hulladékok 95 százalékos Elolvasom

Sok olajat találtunk Irakban! (De a benzin azért drágul holnap ismét 3 forinttal)

Jelentős mennyiségű és jó minőségű olajat talált a Mol az Irak kurdisztáni régiójában zajló kutatásakor, a térségben ez a harmadik Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?