Műanyagot újrahasznosító üzemet adtak át Mezőfalván

Átadták a Budafilter 94 Kft. PET-palackokat újrahasznosító üzemét a Fejér megyei Mezőfalván csütörtökön, az innovatív technológiákkal felszerelt üzemet európai uniós támogatással valósították meg.

kép: gi-xer/indafoto.hu

A magyar gazdaság számára kitörési pontot jelenthetnek a zöldgazdaság szereplői és az innovatív kis- és középvállalkozások, a Budafilter 94 Kft-nél mindkettő jelen van – mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az átadáson.

hirdetés

Illés Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára kiemelte: Magyarországon 600 tonna műanyaghulladék keletkezik évente, ebből 60 tonna PET-palack. A fennmaradó 540 tonnát is újra kellene hasznosítani, ezért a kormány a hulladékgazdálkodással foglalkozó cégeket az újrahasznosításra, a lakosságot pedig szelektív gyűjtésre ösztönzi.

L. Simon László a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy Magyarország egyelten kitörési pontja az innováció lehet, amelyre jó példa a mezőfalvai beruházás.

Simon-Tóth Sándor cégvezető elmondta: az 570 milliós beruházáshoz 155 millió forint támogatást nyertek három pályázaton (telephely-fejlesztés, hulladékhasznosítás és innováció). A pályázatokon vállalták, hogy 2015-re 50 fősre bővítik az induláskor 10 főt foglalkoztató gyárat. Hozzátette: elsősorban hátrányos helyzetű munkaerőt foglalkoztatnak.

Az 1200 tonna kapacitású üzemben három termékcsalád előállítására épült ki a gyártókapacitás. A granulátum a műanyagipar alapanyaga, ezen kívül műanyag szalagot, valamint műanyag kútcsöveket és vízszűrőket készítenek.

Kapcsolódó cikkek
Ökopark és elektronikaihulladék-hasznosító épül Karcagon

Lerakták a karcagi ipari park ökoparkjának, valamint hűtőgép- és elektronikaihulladék-hasznosító üzemének alapkövét pénteken. Az ünnepségen a vidékfejlesztési miniszter kiemelt feladatnak Elolvasom

Magyar EP-képviselők is keveslik a riói konferencia eredményeit

A múlt hónapban  Rio de Janeiróban rendezett környezetvédelmi csúcstalálkozó eredményei nem adnak okot túlzott optimizmusra Gurmai Zita (MSZP) európai parlamenti (EP) Elolvasom

Napkollektorok a harsányi iskolán

Megkezdődött a harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Óvoda újabb nagyszabású fejlesztése, felújítása, az épületegyüttesre napkollektorokat is szerelnek  - tájékoztatta a Elolvasom

Víz világkonferenciát rendezne Magyarország

Magyarország kiemelten kezeli a víz kérdéskörét, ezért vállalta, hogy 2013 őszén víz világkonferenciának adna otthont - mondta az Országgyűlés Fenntartható Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?