Napelemes szökőkút házilag

Sokan szeretik a kis szökőkutak pihentető csobogását. Még üdítőbb, ha nem egy fröccsöntött tömegtermék, hanem egy általunk, akár személyes tárgyakból készített remekmű díszíti a kertet. Lehet ezt még fokozni? Igen, például, ha az üzemeltetéshez csak megújuló energiát használunk!

A szökőkút három részből áll, a víz (könnyen beszerezhező), a szivattyú, és a szobor, ami állhat kövekből, kerámiából, vagy bármilyen vízálló anyagból, amelyet lehetőségeink, vagy fantáziánk megenged. Persze igyekezhetünk gazdaságosak és környezetbarátak lenni és használhatunk például valamilyen kidobásra ítélt, de mutatós kacatot.

A szökőkút kinézetétől függetlenül a belső tartalma ugyanaz. Alul, egy gödörben egy vízálló kád helyezkedik el, amelyet merev hálóval borítunk be, hogy megakadályozzuk a szilárd szennyeződések bejutását a rendszerbe. Felette pedig erős, vízálló anyagból készült rácsot helyezünk rá, hogy nagyobb tárgyak se eshessenek a medencébe.

A szűrővel ellátott szivattyú a rendszer lelke. Ennek energiaellátása történhet elektromos hálózatról, de vásárolhatunk napelemes rendszereket is.

Először ássuk ki a megfelelő árkot a medence számára.

Egy 5 centiméteres kavicságyra helyezzük el a medencét, majd a jöhet a csatorna az elektromos vezetékekkel.

Még mielőtt feltöltenénk vízzel a rendszert, helyezzük be a szivattyút.

hirdetés

A védőhálón egy erős ollóval vágjuk ki a kivezető-, illetve a nagyobb, szerviznyílást.

Csatlakoztassuk a rézcsövet és a szivattyút. Helyezzünk 5 centiméret kavicságyat a medence aljára. Ezután jöhet a deszkából készített rács.

Puha talajon, vagy deszkán, egyenként fúrjuk ki a köveket. Ügyeljünk arra, hogy a fúrófejet hűteni kell.

Helyezzük rá a kút elemeit a rézcsőre. Töltsük fel a medencét vízzel ügyelve arra, hogy 10-15 centiméterrel elfedje a szivattyút. Indítsuk el és ha szükséges, állítsuk be a rendszert.

A köveket összeragaszthatjuk szilikon ragasztóval, ilyenkor természetesen állítsuk le a szivattyút. A rácsot álcázzuk kis kövekkel.

Ellenőrizzük rendszeresen a víz szintjét, (különösen meleg időjárás esetén) biztosítandó, hogy a szivattyú mindig víz alatt legyen.

forrás: thisoldhouse.com

Vélemény, hozzászólás?