Orosz kémek az atomerőműben?

Főleg a gazdaság és az energetika, s ezen belül elsősorban a dél-csehországi temelíni atomerőmű érdekelte a Csehországban működő orosz hírszerzőket tavaly – állapította meg a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) éves jelentésében, amelynek egyes részeit a csütörtöki prágai lapok közlik.

A dokumentum szerint az orosz hírszerzőket kiemelten érdekelték az atomerőmű tervezett bővítése körüli információk, mert a több milliárd koronás beruházásra az amerikai és a francia energetikai cégek mellett egy orosz-cseh konzorcium is pályázik.

Illusztráció. Kép: Cubetto/indafoto

A cseh titkosszolgálat szerint Oroszország visszaél azzal, hogy diplomatáinak létszáma és prágai nagykövetségének nagysága az egykori szocialista évtizedekhez képest alig változott, ami a cseheket ellenlépésekre, ellenintézkedésekre kényszeríti. A BIS azt állítja, hogy orosz hírszerzők gyakran diplomataként dolgoznak Csehországban, és a külföldi kémek között a legaktívabbak közé tartoznak.

hirdetés

“Az orosz fél nyíltan kihasználja a Cseh Köztársaság oroszországi diplomáciai képviselete és Oroszország prágai diplomáciai képviselete közti nagyságrendi különbségeket, s a politikai nyomásgyakorlás különféle formáival és a reciprocitás elve alapján arra kényszeríti a Cseh Köztársaságot, hogy hírszerzőket alkalmazzon diplomataként” – olvasható a jelentésben. A csehek szerint “az orosz hírszerző tisztekkel számos társadalmi és szakmai eseményeken is találkozni lehetett, ahol igyekeztek megtartani régi kapcsolataikat”.

A cseheket nyugtalanítja az is, hogy az orosz hírszerzők kapcsolatokat tartanak fenn olyan, Csehországban működő szervezett orosz csoportokkal, amelyek múltja nagyon zavaros.

A cseh titkosszolgálatok azt állítják, hogy a tudományos és műszaki információk iránt a kínai hírszerzők is fokozott érdeklődést tanúsítanak, de működésük nem lépi túl a diplomáciában szokásos és elfogadott kereteket.

A BIS minden évben jelentést készít. A dokumentum nagy részét közzéteszik, de bizonyos titkosított részeit csak a parlamenti képviselők ismerhetik meg.

MTI

Kapcsolódó cikkek
A környező országok gázszektorában nagy a közszféra súlya

A környező országokban jelentős az állam és általában a közszféra súlya a gáz- és energiaszektorban. Szlovákiában bírálják a privatizációt, Romániában Elolvasom

Cseh miniszter: nehéz elképzelni, hogy az oroszok bővítik Temelínt

Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter szerint nehéz elképzelni, hogy az orosz hadsereg Krím félszigeti beavatkozása után az orosz cégek építhetnék Elolvasom

Oroszország máris az OPEC kottájából játszik

Oroszország nemcsak kész az OPEC-el történő együttműködésről tárgyalni, máris Irán, Irak, Venezuela kottájából játszik, ugyanazokat az eszközöket alkalmazza - írták Elolvasom

Az ukrán állami energiaszolgáltató vállalat beszüntette a luhanszki szakadár terület áramellátását

Ukrajna beszüntette keddre virradóan a keleti Luhanszk megye szakadár ellenőrzés alatt álló részének ellátását villamos árammal - jelentette be Vszevolod Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?