Ötven alternatív hajtású jármű versenyzett az MVM Energia Futamon

Kilenc kategóriában több mint ötven alternatív hajtású, környezetbarát jármű versenyzett a III. MVM Energia Futamon szombaton Budapesten, a Lánchíd pesti hídfőjénél.

A napenergia-meghajtású járművek és tanulmányautók futamán a napelemes meghajtást emberi erővel kombináló hibrid jármű, a Pannonrider 4.0 végzett az élen. A tervező-versenyző szerint a járműve nemcsak gyors, de költséghatékony, csendes, és energiatároló képessége miatt sötétben is üzemel.

MTI Fotó: Földi Imre

MTI Fotó: Földi Imre

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. immár harmadszorra hívta fel a rendezvénnyel a közönség figyelmét az üvegházhatású gázok kibocsátása nélküli energiatermelés és -felhasználás fontosságára. Az Európai Mobilitási Hét kiemelt hazai rendezvényének fővédnöke Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter volt.

A tájékoztatás szerint napenergiával, sűrített levegővel, akkumulátorral és emberi erővel hajtott járművek, átalakított, környezetbarát szériaautók, különleges prototípusok, versenyautók, elektromos gokartok tucatjai robogtak a futamon, amelyet több ezren követtek figyelemmel a helyszínen és az internetes közvetítés segítségével.

hirdetés
MTI Fotó: Földi Imre

MTI Fotó: Földi Imre

Hozzátették: a futurisztikus járművekkel versenyző csapatok fejlesztéseiken keresztül bemutatták, hogy a károsanyagkibocsátás-mentes közúti közlekedés megvalósítható. Felhívták a figyelmet arra is, hogy idén már öt, jelentős műszaki hagyományokkal rendelkező egyetem csapata is indult.

MTI Fotó: Földi Imre

MTI Fotó: Földi Imre

A kizárólag zöldáramot használó futamon a fejlesztők mellett hírességek is rajthoz álltak. A hírességek Famous Futamát a címvédő Kovács Kokó István olimpiai és világbajnok ökölvívó nyerte. Indult Kozmann György világbajnok, olimpiai bronzérmes kenus, Lepe, a Balkan Fanatik frontembere, Horváth Gáspár, az Irie Maffia zenei vezetője, Janicsák Veca énekesnő, Delov Jávor, a Random Trip alapítója és Csipa, a Hooligans énekese is.

A közleményben azt írták: az MVM Zrt. meggyőződése, hogy a lakosság környezettudatos gondolkozását leginkább úgy formálhatják, ha lehetőséget teremtenek arra, hogy élményszerűen, személyes tapasztalás útján ismerkedjenek meg a tiszta üzemű, alternatív hajtású járművekkel.

Az MVM Csoport 2011-ben hívta életre az MVM Energia Futam rendezvénysorozatot. Az első futammal Budapesten, az Andrássy úton az európai fővárosok között elsőként szerveztek versenyt az alternatív hajtású járműveknek.

Kapcsolódó cikkek
Biogáz üzem épül Solton

Mintegy egymilliárd forintból épül meg Solton a térségben keletkező mezőgazdasági hulladékokat hasznosító biogáz üzem - közölte a Solti Biogáz Kft. Elolvasom

Szükség van a paksi bővítésre

A paksi atomerőmű nélkül a magyar gazdaság nem tud versenyképesen működni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Elolvasom

Az energiagyűjtő falak

A passzív napenergia hasznosítása. Egyértelmű, hogy fűtési energiafelhasználásunkat csökkenthetjük, ha mennél nagyobb arányban sikerül a rendelkezésünkre álló napenergiát begyűjteni és Elolvasom

Nagyon-nagyon zöld az Apple

Annak már önmagában örülhetnek a márka rajongói, hogy az Apple lett a negyedik legzöldebb cég az EPA listáján, de további Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?