Rajz- és fotópályázat a környezetkímélő közlekedésért

A környezetkímélő közlekedési módokat népszerűsítő rajz- és fotópályázaton vehetnek részt családok, óvodások, általános- és középiskolás diákok az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódóan.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett pályázatra a “Mozdulj a jó irányba!” mottóhoz kapcsolódó üzenetet megjelenítő rajzokkal, fotókkal és egyéb alkotásokkal jelentkezhetnek az érdeklődők. A művek postára adási, e-mailes beküldési határideje 2012. június 29. éjfél.

A pályázaton az óvodástól középiskolásig öt korosztály vehet részt, közösen készített művekkel családok is indulhatnak. Fontos elvárás, hogy az alkotásokban határozottan jelenjen meg a “jó irány”, a pályázó elképzelése az élhető városról – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken az MTI-vel.

hirdetés

Az alkotásokat összesen hat – korosztályonként egyéni és családi – kategóriában értékelik, a legsikeresebb művek készítőit kerékpárral jutalmazzák. A fődíjakon túl, a Bíráló Bizottság döntése alapján különdíjak – rollerek, multimédiás eszközök, könyvvásárlási utalványok – is gazdára találnak. A díjátadó ünnepség a szeptember 16. és 22. között zajló Európai Mobilitási Hét programsorozatának eseménye lesz. A legjobb művekből kiállítást rendeznek.

A pályázat kiírói arra ösztönzik a gyermekeket és felnőtteket, hogy közlekedjenek környezetbarát módon: gyalog, biciklin vagy tömegközlekedéssel. A szülőket arra buzdítják, hogy ismertessék meg gyermekeikkel a tömegközlekedési lehetőségeket, mutassák meg nekik, hogyan kell gyalogosan vagy kerékpárral helyesen közlekedni, segítsék a fiatalok önálló utazási készségének fejlődését. A motorizált járművek, különösen a személygépkocsik előnyben részesítése a városi közlekedésben komoly egészségügyi kockázatokat rejthet. Ilyenek például a közlekedési balesetek miatti személyi sérülések, a szennyezett levegő okozta légzőszervi betegségek, vagy a közlekedési zsúfoltság miatti stressz. Az autó helyett az energiakímélő és kevésbé ártalmas közlekedési módokat választva tehát a közlekedők az egészség megőrzése, a környezeti állapot javítása és a természeti értékek védelme mellett döntenek.

A részletes kiírást a www.kormany.hu oldalon olvashatják el az érdeklődők.

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?