Rangos nemzetközi díjat nyert a MOL gumibitumen

A MOL „kémiailag stabilizált gumibitumen fejlesztése” című pályázatával az IChemE (Institution of Chemical Engineers – Vegyészmérnökök Nemzetközi Intézete) Global Awards 2016 nemzetközi versenyen első helyezést ért el a „2016 Innovatív terméke” kategóriában. A csütörtök este Manchesterben megtartott döntőben több száz nevező közül minden kategóriában a legjobb 5-10 cég képviselője mutathatta be pályázatát élőben is.

A MOL „kémiailag stabilizált gumibitumen fejlesztése” című pályázatával két kategóriában is döntőbe jutott az IChemE (Institution of Chemical Engineers) Global Awards 2016 nemzetközi versenyen. A megnyert „2016 Innovatív terméke” kategória mellett a vállalatcsoport a „Fenntartható technológia 2016” kategóriákban is sikeresen szerepelt.

mol-gumibitumen-icheme

A nemzetközi megmérettetésen európai, amerikai, ausztrál, ázsiai és afrikai társaságok is képviseltették magukat, a világ legismertebb olaj-, vegyipari cégei és kutatóintézetei közt ért el kiemelkedő eredményt a MOL kutatás-fejlesztési csapata.

hirdetés

A MOL saját szabadalmon alapuló gumibitumen technológiai eljárását 2013-tól alkalmazzák a Zalai Finomítóban. A fenntarthatóságot szem előtt tartva a gumibitumen gyártása megoldást kínál a hulladék gumiabroncsok környezetbarát feldolgozására és hasznosítására is. A termék nem csupán környezetbarát hulladékhasznosítást valósít meg, hanem az így előállított gumibitumen révén a hagyományos aszfaltutaknál jobb minőségű, kisebb fenntartási költségű és hosszabb élettartamú utak építhetők.

A fenntarthatóság a MOL egyéb termékeinél és mindennapi tevékenységénél is a működés szerves részét képezi. A társaság a fenntartható fejődés iránti hosszú távú elkötelezett munkája eredményeként 2016-ban újra bekerült a Dow Jones Fenntarthatósági Indexbe, azaz fenntarthatósági teljesítményét tekintve a világ integrált olaj- és gázipari nagyvállalatainak első 15 százalékába tartozik. A MOL az egyetlen vállalat a közép-kelet-európai régióból, amely szerepel az indexben.

A MOL-csoport új, hosszú távú stratégiájának egyik fontos eleme az innováció, amely a gumibitumenhez hasonlóan, új ötleteken alapuló termékeket és szolgáltatásokat valósít meg. Többek között Tiszaújvárosban már épül az a műgumi üzem, amelynek terméke a biztonságos és üzemanyagbarát gumiabroncsok egyik leginnovatívabb alapanyaga.

„Az innováció, az új megoldások keresése és új termékek kidolgozása mindig is a MOL tevékenységének része volt. A kémiailag stabilizált gumibitumen egy kiváló példája ennek, hiszen egy ötlet felmerülésétől a szabadalom kidolgozásán át a kész termék gyártásáig és sikeres piacra viteléig tartó folyamatot valósítottunk meg, amelyet számos hazai és nemzetközi díjjal ismertek el. A MOL 2030 stratégiának megfelelően a jövőben még hangsúlyosabb szerepet kapnak az innovatív megoldások.” – mondta Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódó cikkek
Használt gumit az aszfaltba: „Környezetbarát termék” lett a MOL gumibitumen

A MOL által kifejlesztett útépítő anyag, a gumibitumen elnyerte a „Környezetbarát Termék” védjegyet.  A Környezetbarát Termék védjegyet azoknak a termékeknek Elolvasom

Lópatkó újrahasznosítás

Valószínűleg nem ez korunk legnagyobb problémája, de mutatunk egy stílusos lehetőséget elhasznált lópatkóink újrahasznosítására. Egész látványos lehet egy patkókból készült Elolvasom

Gumiabroncsból készült utat adtak át Zalaegerszegen

Zalaegerszegen átadták az északi tehermentesítő út új szakaszát, amely a MOL által kifejlesztett és gyártott gumibitumen felhasználásával készült. A gumibitumen Elolvasom

Megújulóban erősít a MOL

Három napelempark is épül hamarosan

Vélemény, hozzászólás?