Ritka földfémek és arany vízből?

Egy új orosz eljárás véget vethet Kína monopóliumának a ritka földfémek bányászatában. Különlegessége, hogy a vízbül veszi ki a zaranyat…

Az aranyat már több évszázada a gazdagság és a fényűzés szimbólumának tartják. Egy uncia, amely mintegy 30 gramm, több mint másfél ezer dollárt ér.

Az arany azonban nem a legdrágább fém. Ugyanaz a 30 gramm ródium 7 ezer dollárba kerül. Az olyan ritkaságoknak pedig, mint az ozmium és a kalifornium, egyáltalán nincs piaci áruk. A kaliforniumot a világ mindössze két reaktorában állítják elő, évente 30 mikro-gramm mennyiségben.

Ilyen ún. ritka földfémek nélkül lehetetlen elképzelni a tudomány és a technika jelenlegi fejlődését. A tudósok ezeket a fémeket már a 21. század aranyának nevezik – mondja az Axion – ritka és értékes fémek vállalatának vezérigazgatója, Dmitrij Kondruckij:

Az emberiség elérkezett a ritka földfémek korszakához. Nélkülük elképzelhetetlen a technika fejlődése. Mobiltelefonok, elektronika, laptopok – mindenhol használatosak ezek a fémek.

hirdetés

Jelenleg ezeknek a fémeknek a legnagyobb beszállítója Kína, ahol a ritka földfémek 95%-át bányásszák ki. A közeljövőben azonban ennek az egyeduralomnak kihívója akadhat.

Az orosz tudósok a ritka földfémek egy új módszerét dolgozták ki. Úgy tűnik, hogy elő lehet őket állítani kémiai laboratóriumokban is, mint amilyen a Permi területen található, Oroszország észak-nyugati részén. Ezen a területen pedig nem található lelőhely. A helyi vegyészek egyedülálló elemeket nyernek ki a vízből ioncserélő gyanták segítségével.

Ugyanakkor, hogy el lehessen különíteni egy ritkaföldfémet, szükség van szelektív gyantára, amely a vízben megtalálja a konkrét elemeket. Például aranyat és platinát.

A legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy sok ritkaföldfém tulajdonsága hasonló. Ezért egy olyan gyantát létrehozni, amely egy konkrét elemet különít el, ékszerészi feladatnak mondható.

Üzleti szempontból nézve a permi tudósok felfedezése még csak a kezdeti szakaszban jár, ám érdeklődtek már a legnagyobb bányászati és kohászati cégek.

A technológiai megoldások mellett a tudósok a tengervizet is ajánlják. Hiszen a tengervízben található ritkaföldfémek mennyisége többszörösen magasabb a földkéregben található mennyiségnél. Ez pedig felboríthatja a drága ércek előfordulásával kapcsolatos eddigi ismereteinket.
forrás: hungarian.ruvr.ru, energiaoldal.hu

Vélemény, hozzászólás?