Salvus víz a medencében

Mintegy 1,25 milliárd forint értékű fejlesztés első ütemét adták át szerdán a  Salvus vizet használó bükkszéki gyógy- és élményfürdőben.

A beruházás keretében megújult a jelenleg működő nyári strandfürdő, vízforgató berendezésekkel látták el a meglévő négy szabadtéri medencét, illetve az egyiket élménymedencévé alakították.

MTI Fotó: Komka Péter

Az ezer négyzetméter alapterületű gyógyászati részleget és élményfürdőt a tervek szerint novemberben avatják fel. A fedett fürdőben helyet kap egy gyermek-, egy élmény- és egy gyógyászati zóna, illetve egy wellness részleg. A többi között, úgynevezett Salvus inhalotóriumot is kialakítanak az épületben, a víz ugyanis  alkalmas az asztma, bőrbetegségek és ivókúra nyomán, elsősorban a gyomorfekély és egyéb gyomorbántalmak kezelésére. A Salvus víz éppen 75 éve tört elő a község határában a Magyarországon végzett első olajfúrás származékaként.

A szerdai ünnepségen Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség elnöke szerint nem mondható, hogy túl sok a fürdő Magyarországon, hiszen a 6 millió potenciális magyar vendég évente 20 fürdőlátogatással számolva 120 millió alkalommal venné igénybe ezt a szolgáltatást. Eközben csupán 25-30 millió látogatást regisztrálnak évente, és ennek zöme 170 fürdő között oszlik el.

hirdetés

Megjegyezte, hogy a fürdők sokkal biztonságosabbak a nyílt fürdőhelyeknél. Magyarországon évente 100 ember fullad bányatavakba és más nyílt vizekbe, a fürdőkben elvétve fordul elő ilyen baleset – mondta Vancsura Miklós.

kép: bukkszekfurdo.hu

A bruttó 1,25 millió forint értékű beruházáshoz 500 millió forint támogatást nyújtott az Európai Unió az Új Széchenyi Terv keretében, 750 millió forint hitelt pedig a Magyar Fejlesztési Banktól vett fel a tulajdonos önkormányzat – mondta Zagyva Ferencné bükkszéki polgármester.

A megnyitón a bányatavak áldozatait jelképező száz vészjelző léggömböt engedtek magasba a fürdőszövetség kezdeményezésére, hogy figyelmeztessenek a tiltott helyeken, bányatavakban való fürdőzés veszélyeire.

MTI

Kapcsolódó cikkek
Biogáz üzem épül Solton

Mintegy egymilliárd forintból épül meg Solton a térségben keletkező mezőgazdasági hulladékokat hasznosító biogáz üzem - közölte a Solti Biogáz Kft. Elolvasom

Augusztusban indul a fűtési rendszerek korszerűsítését támogató új pályázat

Augusztus végétől lehet jelentkezni a fűtési rendszerek korszerűsítését támogató, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) költségvetési keretéből meghirdetett pályázatra - közölte Elolvasom

Magyar találmány: komposztálható műanyag

Komposztálható bio csomagoló alapanyagot fejlesztett politejsavból (PLA) az Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter keretében létrejött Biopackpro Csomagolástechnikai Projekt Kft. az Új Elolvasom

Biogázerőmű épül Tatabányán

Az AVE Magyarország beruházásában épülő biogázerőmű alapkövét tették le kedden Tatabányán. A 2 Megawatt teljesítményű létesítmény évente 100 ezer tonna Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?