Sok a bibi, de júliusban talán elindul a BuBi

Júliusban indulhat a budapesti közösségi kerékpáros rendszer, a Mol BuBi (Budapest Bicikli) – hangzott el a városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettesnek és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójának keddi budapesti sajtótájékoztatóján.


Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes azt mondta, a széles körű próbaüzemet követően várhatóan júliusban lesz használható teljes körűen a rendszer.

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Közölte, úgy látják, hogy a nyertes konzorcium mindent megtesz annak érdekében, hogy mihamarabb megkezdődhessen a hivatalos próbaüzem.

Elmondta, hogy a rendszert 18 900 forintért lehet majd igénybe venni egyéves időtartamra. Az első ezer felhasználónak az éves bérlet 12 ezer forintba kerül, ebből ötezer forint felhasználható lesz fél órán túli használatokra. Fél órás használatig ingyenes a rendszer.

Utalt arra, hogy a rendszer kiépítése 1,1 milliárd forintos költségvetésű projekt, a forrás nyolcvan százaléka uniós támogatás. A 76 gyűjtőállomáson ezer-ezerötven kerékpárt állítanak forgalomba.

Vitézy Dávid, a BKK vezetője közölte, két hónapos késésben van a rendszer átadása, a késedelem oka a számítógépes háttérrendszer véglegesítésének elhúzódásából származik.

A kerékpárok készen vannak, a dokkolóállomásokat is telepítették már. A rendszert mindennap mintegy száz embert teszteli.

Kijelentette: a rendszert akkor tudják nyilvános próbaüzemre átengedni, majd átvenni, ha a szoftver hibátlanul működik. Példaként említette, hogy bizonyos funkciók még nem működnek az érintőképernyős terminálon, a kártyás fizetés nem lehetséges még minden kártyatípussal. Abban bíznak, hogy a T-Systems Zrt. hamarosan kijavítja a szoftverhibákat.

hirdetés
MTI Fotó: Mohai Balázs

A BKK közlése szerint a rendszer lelkét képező informatikai megoldások véglegesítése kéthónapos késésben van. Mintegy száz emberrel folyamatosan tesztelik a rendszert, amely még most is számos szoftveres problémával és működési zavarral küzd. MTI Fotó: Mohai Balázs

Vitézy Dávid elmondta, hogy a rendszert a szerződés szerint április 7-én kellett volna átadni, azóta minden egyes nap után 1,8 millió forint kötbért számol fel a BKK, így eddig 104 millió forint gyűlt össze, a kötbér legmagasabb összege 180 millió forint, ezt július 16-án érné el az alvállalkozó konzorcium. Ha addig nem készül el a BuBi, akkor a BKK felmondhatja a szerződést, de erről csak akkor döntenek, ha a vállalkozó addig nem képes a hibák megnyugtató javítására.

Szavai szerint minden segítséget megadnak a szállító konzorciumnak ahhoz, hogy mihamarabb kijavíthassák a hibákat. A felmondás kockázatos lenne, újabb tendert kellene kiírni.

Közölte, hogy a díjszabást nem vésték kőbe, a tapasztalatok alapján korrekciók lehetnek majd a díjsturktúrában.
A nyilvános tesztüzemre bárki jelentkezhet majd – tette hozzá.

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Horváth Gábor, a T-Systems Zrt. ágazati igazgatója elmondta, hogy szerdától egy hétig úgynevezett terheléses tesztnek vetik alá a rendszert több száz ember részvételével.

A késedelemről azt mondta, ott követték el a hibát, hogy a tervezéskor alábecsülték az egyes szoftverek “integrációs szükségletét”. Elmondta, a nyilvános tesztüzemben ezer ember próbálhatja majd ki a rendszert.

MTI

Kapcsolódó cikkek
Mi lesz a BuBi-val?

Az Index információi szerint a BKK felmondhatja a T-Systemsszel és a csepeli kerékpárgyártóval a budapesti közösségi kerékpáros rendszer, a MOL Elolvasom

Mikor indul már a Bubi?

Egyelőre nem indul az áprilisra tervezett, majd júliusra elhalasztott budapesti közösségi kerékpáros rendszer, a Mol Bubi. A Budapesti Közlekedési Központ Elolvasom

Egy óra alatt ezren jelentkeztek Bubi-tesztelőnek!

A BKK a MOL Bubi nyilvános próbaüzemére 1000 tesztelőt keresett, hogy a belső után nyílt üzemben is megmérettesse az új Elolvasom

BuBi or not BuBi?

Ismét meghosszabbítja a MOL BuBi közösségi kerékpáros rendszer júliusban kezdődött próbaüzemét a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), ezúttal az éles üzem Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?