Spórolni a konyhában: az energiahatékony főzés
A fűtés és melegvíz előállítás után az ételek elkészítésére költjük a legtöbbet! Megmondjuk, hogyan csökkentheti ezt az összeget!
A főzésre jut a háztartási energiafelhasználás nagyjából 7%-a, azaz a fűtés és melegvíz előállítás után az ételek elkészítésére költjük a legtöbbet. Néhány ötlettel csökkenthetjük a főzéshez köthető energiafogyasztást.
Praktikák az energiahatékony főzéshez
- Ügyeljünk rá, hogy az edény mérete mindig illeszkedjen a főzőlap vagy gázrózsa méretéhez.
- A hőveszteség elkerülése végett használjunk méretben egyező fedőt a fazekakon, lábosokon.
- Ne a mikróval olvasszuk ki a mélyhűtött dolgokat – inkább vegyük ki a fagyasztott ételt előző este és hagyjuk magától felengedni.
- Ha sütünk, ne nyitogassuk állandóan a sütőajtót.
- Ha kisebb darabokra vágjuk a főznivalót, hamarabb kész lesz!
- A maradékokat együk meg másnap vagy fagyasszuk le. A kukába kerülő étel jelentősen növeli a CO2-kibocsátásunkat! Ha nem termelünk élelmiszer-hulladékot, átlagosan 25%-kal csökkentjük az étkezéshez kapcsolható karbon-lábnyomunkat.
- Meleg ételt ne rakjunk a hűtőbe, várjuk meg, amíg kihűl.
- Ha tehetjük, a konyha mellett alakítsunk ki kamrát zöldségek, gyümölcsök, tartós élelmiszerek stb. tárolására. Így az élelmiszerek hűtésére fordított energiaköltségeket jelentősen csökkenthetjük és kisebb hűtő is elegendő lesz!
- Tervezzük el előre, mit és mennyit eszünk a héten, így tudunk a leghaté-konyabban takarékoskodni az energi-ával és az étellel is.
- Ha az edényeink alja kezd elfeketedni a használattól, csökken a főzés haté-konysága – a hő egy részét elnyeli a lábos aljára rakódott koszréteg. Tartsuk tisztán az edényeinket!
forrás: harmonet.hu