Spórolni a konyhában: az energiahatékony főzés

A fűtés és melegvíz előállítás után az ételek elkészítésére költjük a legtöbbet! Megmondjuk, hogyan csökkentheti ezt az összeget!

A főzésre jut a háztartási energiafelhasználás nagyjából 7%-a, azaz a fűtés és melegvíz előállítás után az ételek elkészítésére költjük a legtöbbet. Néhány ötlettel csökkenthetjük a főzéshez köthető energiafogyasztást.

Praktikák az energiahatékony főzéshez

  hirdetés
 • Ügyeljünk rá, hogy az edény mérete mindig illeszkedjen a főzőlap vagy gázrózsa méretéhez.
 • A hőveszteség elkerülése végett használjunk méretben egyező fedőt a fazekakon, lábosokon.
 • Ne a mikróval olvasszuk ki a mélyhűtött dolgokat – inkább vegyük ki a fagyasztott ételt előző este és hagyjuk magától felengedni.
 • Ha sütünk, ne nyitogassuk állandóan a sütőajtót.
 • Ha kisebb darabokra vágjuk a főznivalót, hamarabb kész lesz!
 • A maradékokat együk meg másnap vagy fagyasszuk le. A kukába kerülő étel jelentősen növeli a CO2-kibocsátásunkat! Ha nem termelünk élelmiszer-hulladékot, átlagosan 25%-kal csökkentjük az étkezéshez kapcsolható karbon-lábnyomunkat.
 • Meleg ételt ne rakjunk a hűtőbe, várjuk meg, amíg kihűl.
 • Ha tehetjük, a konyha mellett alakítsunk ki kamrát zöldségek, gyümölcsök, tartós élelmiszerek stb. tárolására. Így az élelmiszerek hűtésére fordított energiaköltségeket jelentősen csökkenthetjük és kisebb hűtő is elegendő lesz!
 • Tervezzük el előre, mit és mennyit eszünk a héten, így tudunk a leghaté-konyabban takarékoskodni az energi-ával és az étellel is.
 • Ha az edényeink alja kezd elfeketedni a használattól, csökken a főzés haté-konysága – a hő egy részét elnyeli a lábos aljára rakódott koszréteg. Tartsuk tisztán az edényeinket!

forrás: harmonet.hu

Kapcsolódó cikkek
A magyarok egyharmada biciklizik takarékosságból

A magyarok 34,1 százaléka – anyagi okokból – az elmúlt 2-3 évben többet használta kerékpárját közlekedési eszközként, mint a korábbi Elolvasom

Hőség és takarékosság: csaknem 50 ember halt meg Japánban

Július eleje óta Japánban legalább 44 ember halt meg hőgutától. Az ok nem feltétlenül a légkondicionáló hiánya. Az országban több Elolvasom

Utazás alatt is spórolj!

Javában tombol a nyár, sokan utaznak el ilyenkor és hagyják üresen lakásukat akár több hétre is. Ilyenkor sem szabad azonban Elolvasom

Spóroljon: főzzön mosogatógépben! (videó)

Főzzünk mosogatógépben, miközben a masina elvégzi a mosogatást - erre buzdít egy olasz konyhai szakíró, Lisa Casali - adta hírül Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?