Svájci hozzájárulás a levegő minőségét vizsgáló mérőhálózat fejlesztéséhez

Csaknem egy éve, 2014 tavasza óta üzemelnek a környezetvédelmi hatóságok mérőállomásain és az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat számos pontján azok a korszerű mintavevő készülékek és laboratóriumi mérőeszközök, amelyeket a több, mint 1,6 milliárd forintos költségvetésű, svájci támogatású fejlesztésből szerzett be 2014-ben a Földművelésügyi Minisztérium.

bp2 széna levegőminőség mérőAz 1,6 milliárd forintból gazdálkodó projekt 85%-os svájci támogatással, 15%-os központi költségvetési társfinanszírozással, a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében valósul meg.

A projekt célja, hogy a levegőminőséget vizsgáló manuális mérőhálózat korszerűsödjön.

Az eszközök és a laboratóriumok modernizálása, valamint a légszennyezettség és a szennyezett területek feltérképezése azért is szükséges, hogy hazánk megfeleljen az uniós előírásoknak.

A fejlesztés eredményeként 2014 folyamán összesen 144 korszerű mintavevő készüléket és 31 laboratóriumi mérőeszközt szereztünk be. Az eszközök 2014 őszén két mobil környezetvédelmi mérőállomással is bővültek. A mobil mérőautók előnye, hogy változó helyszíneken képes mérési programokat lebonyolítani.

hirdetés

A projekt keretében idén újabb fejlesztések valósulnak meg, melynek során korszerű, gyors és hatékony laboratóriumi eszközökkel bővül Magyarország egyetlen Levegőtisztaság-védelmi Referencia Laboratóriuma is.

Az összesen 1,6 milliárd forintos fejlesztés megvalósításához Svájc mintegy 1,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást, Magyarország pedig 242 millió forint önerőt biztosított.

evegőminőség mérő kalibráló laboratórium

A beruházás az 1974 óta üzemelő manuális mérőhálózat eddigi legnagyobb összegű fejlesztése, mellyel egyrészt megvalósítják a korszerűtlen, elavult eszközök cseréjét, másrészt bővítik a méréssel ellenőrzött komponensek körét. Összességében javul az adat-rendelkezésre állás, javulnak az adatminőségi mutatók, illetve azon kistérségek levegőminőségéről is információt szerezhetünk, ahol nincs automata mérőállomás.

Földművelésügyi Minisztérium

Kapcsolódó cikkek
Újrahasznosítható kávékapszula

A Svájci Erwin Meier fémből készült kávékapszuláját kézzel a végtelenségig újra lehet tölteni. Az egyszer használatossal szemben a találmány forradalmasíthatná Elolvasom

Az MVM OVIT korszerűsíti a svájci CERN transzformátorállomásait

Az MVM OVIT Zrt. nyerte el a genfi székhelyű CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) 66 kilovoltos alállomásainak védelmi és irányítástechnikai Elolvasom

1,5 liter benzin/100 km? A svájci mérnök fagázos Opelje (videó)

Egy ósdinak tűnő technológia olyan jellemzőkkel bír, amit jelenleg talán csak az elektromos autók tudnak teljesíteni. Viszont ha nem akarunk Elolvasom

A VM korszerűsíti az országos légszennyezettségi mérőhálózatot

A levegő minőségének hatékony ellenőrzése érdekében korszerű merőeszközöket és mobil mérőállomásokat telepít a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - jelentette be Illés Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?