Számos akadály nehezíti a geotermikus energia hasznosítását

Két problémakör akadályozza a geotermikus energia hasznosításának elterjedését, az egyik az elhasznált termálvíz visszasajtolásának kérdésköre, a másik a bányászati jogszabályok változása – hangzott el csütörtökön Orosházán, a MagyarGeotermális Egyesület (MGE)  két napos szakmai fórumán.

A konferencián Szita Gábor, az MGE elnöke előadásában kiemelte: a termálvíz visszasajtolásának konkrét szabályozása évek óta húzódik, ez elbizonytalanítja mind a termálvizet hasznosítókat, mind a visszasajtolásra kötelezetteket és a kertészeteket, illetve a fürdők üzemeltetőit.

Az elnök megemlítette: az egyesület tavaly májusban Budapesten állásfoglalást fogadott el a geotermikusenergia-hasznosítás helyzetéről.     Hozzáfűzte: az akkori fellépést követően a kormány határozatot hozott a visszasajtolási jogszabályok várható enyhítéséről és egy hosszabb távú, stabil jogi környezet kialakításáról a fenntartható, gazdaságos geotermikusenergia-hasznosítás érdekében.

hirdetés

Szita Gábor zsákutcának nevezte a bányajogi törvény változását, ami szerinte nem szolgálja az ágazat fejlődését. A termálvíz kutatása és használata a vízgazdálkodási törvény alá tartozott eddig, az új bányajogi törvény ezt megváltoztatja, a termálvíz kutatásához és kitermeléséhez 2.500 méter alatt bányajogi engedély szükséges, amit koncessziós eljáráshoz kötnek.

Az egyesület szerint a geotermikus energiának nincs jó helye a bányajogi törvényben, amivel az ágazat iránt érdeklődő, vagy az ott már tevékenykedő befektetők sem értenek egyet.

A szakmai fórum időszerűségét jelzi, hogy Magyarországnak a következő időszakban az uniós előírások szerint háromszorosára kell növelnie a felhasznált alternatív energia mennyiséget, amiben a termálvíznek meghatározó részarányt kellene képviselnie. A konferencián résztvevő szakemberek és vállalkozók szerint a geotermikus-ágazat fellendülése számos előnyt hordoz, a nemzetgazdaság életképes szelete, hazai tulajdonban van, ahol nem alakultak ki monopol helyzetek, emellett megfizethetőek az energia-hasznosítási technológiák, kiszámítható megtérülési mutatókkal.

forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek
Öntözési hivatal létrehozását kezdeményezi a Vidékfejlesztési Minisztérium

Öntözési hivatal létrehozását kezdeményezi a Vidékfejlesztési Minisztérium, mert a mezőgazdaság céljainak eléréséhez hatékonyabb, korszerűbb öntözésre van szükség - közölte Illés Elolvasom

Itt az új javaslat – még egyszerűbb a kerti kút fúrása

Újabb módosító javaslatot nyújtottak be kormánypárti képviselők a vízgazdálkodási törvényhez, így a korábban javasolthoz képest tovább egyszerűsítenék a legfeljebb 50 Elolvasom

Már biztosra vehetjük: lesz crossover az új Ladából!

Eddig csak tanulmányként láthattuk és a sorsa is bizonytalan volt, de tegnap az AvtoVAZ bemutatta a nálunk is várva-várt Lada Vesta crossover Elolvasom

Olcsóbb a román áram Magyarországon, mint Romániában?

Magyarországon a lakosságnak kevesebbet kell fizetnie a villamos energiáért, mint Romániában, annak ellenére, hogy az áram egy részét Magyarország Romániától Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?