Szerényebb erőműbővüléssel számol a NAÜ

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) 2030-ra a lassabb változatot tartalmazó prognózisában 25 százalékos, a gyorsabbat tartalmazóban 100 százalékos atomerőművi kapacitásnövekedéssel számol, ami alacsonyabb a fukusimai baleset és a gazdasági válság előtti becslésénél – mondta Alekszandr Bicskov, a NAÜ főigazgató-helyettese sajtótájékoztatón, szerdán Budapesten.

Magyarországon minden együtt van a további fejlődéshez, van működő atomerőmű, tudományos kapacitás, és jó oktatási rendszer – tette hozzá a főigazgató-helyettes, aki az ügynökségen belül a kutatás-fejlesztésért és a biztonságért felelős.

MTI Fotó: Marjai János

Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára kiemelte, hogy Magyarország és a NAÜ között korrekt a kapcsolat. Még az 1990-es években a NAÜ támogatásával jött létre Pakson a Karbantartó Gyakorló Központ, ahol külföldi szakembereket is fogadnak.

hirdetés

Az atomenergia fejlesztése területén a leggyorsabban Kína, India és az ázsiai térség fejlődik – vélte Alekszandr Bicskov. Hamarosan belép az atomerőművel rendelkező országok körébe az Egyesült Arab Emírségek, valamint Belorusszia, de készül erre Vietnam, Banglades, Jordánia és Törökország is.    A NAÜ arra törekszik, hogy a tagországok legjobb gyakorlatait gyűjtse össze, és ossza meg azokat a többi országgal.

Kérdésre válaszolva a főigazgató-helyettes kifejtette: az atomenergia előnye az, hogy stabil áron ad villamos energiát, hozzájárul az energiabiztonsághoz és csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az MTI kérdésére, hogy kommentálja Németország kiszállását az atomerőművel rendelkező államok köréből, Alekszandr Bicskov úgy válaszolt: erre csak tíz év múlva kerül sor, addig pedig Németország jelentős termelő, és mint ilyen, ügyfele a NAÜ-nek.

MTI