Tankoljon levegőt!

Újra elstartolt a Pneumobil idény. A programkínálat bővül, a cél a régi: megépíteni a legjobb léghajtányokat

2012. november 5-én lezárult a Bosch Rexroth vállalatok által meghirdetett VI. Nemzetközi Rexroth Pneumobil Versenyre való nevezés.

kép: pneumobil.hu

Négy országból 46 csapat jelentkezett a 2013-as, minden korábbinál több meglepetést tartogató viadalra azért, hogy összemérje ügyességét a saját készítésű, sűrített levegővel hajtott járművek nem mindennapi megmérettetésén. A kihívás a régi, de az aktuális programot számos újítás színesíti. Egy új, és az eddigiekhez képest technikásabb versenypályán ezúttal éjszakai időmérő edzésre is várják a csapatokat Egerben.

kép: pneumobil.hu

A Pneumobil versenyen hazai és külföldi felsőoktatási intézmények jelenlegi, vagy már végzett, és a korábbi viadalok valamelyikén részt vett hallgatói vehetnek részt.

hirdetés

kép: pneumobil.hu

A feladat: Rexroth pneumatikus hajtással és elektromos komponensekkel felszerelt, környezetkímélő, alternatív hajtású járművek tervezése és kivitelezése. A műszaki követelményeknek mindenben megfelelő járgányok a jövő májusi viadalon mérkőzhetnek meg egymással. A nevezett csapatok léghajtányaikkal több kategóriában is összemérik teljesítményüket: díjazzák a legnagyobb távolság megtételére képes járművet, de eredményt hirdetnek ügyességi és gyorsulási kategóriákban is. Az előző évekhez hasonlóan azonban a legfontosabb értékelési szempont ezúttal is a járművek műszaki eredetisége és a kivitelezés technikai színvonala lesz.

Telemetria és éjszakai kvalifikációs futam

A vállalatok ebben az évben új versenyszámot is hirdettek a jelentkező csapatok részére: a Telemetria kategóriában indulók feladata, hogy monitorozzák a járművük műszaki teljesítményét, és a pneumobilok fizikai paramétereit tükröző adatokat már a futamok alatt, digitális formában is megjelenítsék. A verseny másik műszaki újdonsága a pénteki napon megrendezésre kerülő, látványos és izgalmas éjszakai szabadedzés, ahol a versenyzők új körülmények között tesztelhetik járművüket.

A magyar műszaki felsőoktatási intézmények csapatain kívül az idei versenyre is szép számmal érkeztek nevezések a határokon túlról, így például Csehországból, Lengyelországból és Romániából. A verseny történetének legtöbb újonca, összesen 112 főiskolai és egyetemi hallgató vesz részt a 2013-as küzdelemben, melynek tétje nemcsak a fődíj – azaz a Rexroth Legjobb Pneumobilja díj – elnyerése, hanem egy külföldi tanulmányút is.

További információ: www.pneumobil.hu

Kapcsolódó cikkek
Kenuk és ékszerek betonból

A Budapesti Műszaki Egyetem csapatának győzelmével zárult III. Magyar Mapei Betonkenu Kupa. A verseny nem volt híján a drámai fordulatoknak: Elolvasom

Családok versenyeznek az energiatudatosság növeléséért

Az E.ON EnergiaKözösségek verseny célja, hogy a családok, háztartások energiatudatosságát és energiahatékonyságát növelje, és ezen keresztül is népszerűsítse a klímabarát, Elolvasom

Mintegy 40 csapat indult az 5. MVM Energia Futamon

A nem hagyományos meghajtású járművek versenyét és seregszemléjét az Európai Mobilitási Hét társrendezvényeként tartották meg szombaton.  Elolvasom

A gőztraktor is rúg egyet a dízelbe (videó)

Nehéz idők járnak a dízelekre, itt éppen egy gőzhajtású traktor mutatja be az arcoskodó fiatal versenyzőnek, hogy a szántóföldön nem Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?