Távirányítós izraeli hibrid-traktorral spórol a Lufthansa

Környezetkímélő eljárást tesz lehetővé a Lufthansa a frankfurti repülőtéren egy új, repülőgép-vontató traktorral, amellyel a pilótáknak nem a terminál épületének elhagyásakor, hanem csak a felszállás előtt kell elindítaniuk a hajtóműveket.

Az izraeli IAI cég által kifejlesztett és a Lufthansával közösen tesztelt, hibrid hajtású automatizált traktor nem csak arra képes, hogy a terminál épülete elől kitolja a repülőgépet a gurulóútra, hanem arra is, hogy a futópályához vigye. Mindezt úgy, hogy a traktort a pilóták irányítják: képesek kanyarodni és lassítani, a gyorsítást automatikusan végzi az eszköz.

kép: iai.co.il

kép: iai.co.il

Jelenlegi hátránya, hogy csak azokon a repülőtereken használható, ahol megfelelő nagyságú hely van a lecsatlakoztatásra. A traktorban a gurulás alatt is tartózkodik személyzet, akik a lecsatolás után visszaviszik a járművet a terminál épületéhez. A tesztek több hónapja zajlottak, a frankfurti repülőtéren mostantól kezdik el éles üzemben használni őket.

A mostani eljáráshoz képest a fel- és lecsatlakoztatási idő némileg hosszabb, 2-3 percet vesz igénybe, ugyanakkor lehetővé válik, hogy csak a lecsatlakoztatás legvégén kelljen elindítani a repülőgépek hajtóműveit.

hirdetés

Peter Unger, a Lufthansa mérnöki és operatív szolgáltatások leányvállalatának (LEOS) ügyvezető igazgatója az újságíróknak Frankfurtban bemutatott, Taxibot nevű traktorral kapcsolatban azt mondta, akár 85 százalékos kerozin-megtakarítást és 50 százalékos zajcsökkentést is elérhetnek vele az eddigi eljáráshoz képest, valamint 85 százalékkal csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás is.

Kay Kratky, a Lufthansa igazgatósági tagja azt mondta, hogy a kifejlesztésben fontos szerepe van a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) és az ENSZ légügyi szervezete (ICAO) által előírt, a 2005-ös szinthez képest 50 százalékos károsanyag-kibocsátási csökkentésnek, amelyet 2050-ig kell elérni. Rámutatott, hogy a légitársaság 1991-hez képest 36 százalékkal, 3,91 literre csökkentette az egy utasra vetített száz kilométerenként elégetett üzemanyag mennyiségét.

A német légitársaság jelenleg három ilyen traktort üzemeltet, számításaik szerint a keskeny törzsű gépek kiszolgálására hét-nyolc darabra lenne szükség, ezzel a gurulások 60-70 százalékát ki tudják szolgálni a repülőtéren. A mostani traktorok csak a keskeny törzsű gépeket tudják kiszolgálni, de a bemutatón a Lufthansa és az IAI szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy megkezdik a széles törzsű gépek kiszolgálására fejlesztett verzió tesztjeit.

 

MTI

Kapcsolódó cikkek
40% üzemanyag-megtakarítás az új orosz anyaggal

Az orosz repülőgépgyártó üzemek élénken alkalmaznak szélszálas anyagokat. Az élvonalasok, mint például, a Boeing és az Airbus szélszálas anyagokat használ Elolvasom

Először szállt fel az Airbus új, nagy hatótávolságú repülője (videó)

Első tesztrepülésén, először szállt fel a franciaországi Toulouse-ban az európai repülőgépgyártó Airbus A350 típusú, nagy hatótávolságú, széles törzsű repülőgépe pénteken. Elolvasom

Gorilla Glass szélvédők?

Könnyebb autókat és kisebb üzemanyag-fogyasztást hozhat a Gorilla Glass alkalmazása személyautóknál. Mára mintegy 1,5 milliárd mobileszközt láttak el a Gorilla Elolvasom

A magyarok egyharmada biciklizik takarékosságból

A magyarok 34,1 százaléka – anyagi okokból – az elmúlt 2-3 évben többet használta kerékpárját közlekedési eszközként, mint a korábbi Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?