Te tudatos vásárló vagy? Ellenőrizd, hogy betartod-e a legfontosabb szabályt!

A spórolás tipikusan olyan dolog, amiről könnyebb beszélni, mint megtenni. Többet jelent a nesze semmi fogd meg jól tanácsnál, hogy “költs kevesebbet”, így most egy olyan trükköt mutatok, ami pár alkalom után már szokássá válik és automatikusan pénzt hagy a zsebedben. Komolyan!

A mai témánk leginkább talán a nőknek szól, de több olyan mókuspasit is ismerek, aki néha ugyanígy beleesik ebbe a csapdába. Mi, nők szinte akárhol képesek vagyunk rá, az erősebbik nem inkább talán barkácsáruházban, műszaki cikkek láttán, vagy ha az autójáról van szó.

Vásárlás pláza

Amikor meglátunk valamit, beleszeretünk és gondolkozás nélkül megvesszük, csak mert “Kell nekünk!”. Ismerős?

Tudtad, hogy van erre egy szó? Impulzusvásárlás.

Ha nem tudatosan vásárolsz

Ezt a vásárlási módot leggyakrabban a kisebb értékű, “ez nem drága”, “csak apróság”, vagy akciós termékeknél használjuk, azonban előfordul drágább cuccok esetében is. Mindenkinél más és más, hogy mi érinti jobban a családi kasszát, hisz tudjuk (csak mindig elfelejtjük :)): sok kicsi, sokra megy. Nagyon sok kicsi pedig még többre. És tényleg!

Van rá megoldás?

Természetesen van, hiszen egyszerűen csak nem kell megvenni ezeket a dolgokat. Vásárolj tudatosan! Ugye milyen egyszerű? Nem, nem egyszerű. Tudod jól. Én is tudom.

Vásárlás pláza szatyor zacskó

10 másodperces szabály – 3 érv a vásárlásod mellett

Van egy 10 mp-es mankó, aminek segítségével megtanulhatod könnyedén kiválasztani, mi az ami felesleges és a polcon kell, hogy maradjon, és mi az, ami átment a szűrőn, így hazamehet veled. Ennek használata mókusegyszerű és nagyon hatásos!

Mit kell tenned?

Minden olyan esetben, amikor egy ilyen termék kerül a kezedbe, van 10 másodperced rá, hogy három indokot felsorolj, miért is kell megvenned! A tudatos vásárlás egyik legszuperebb eszköze.

10 másodperc – 3 indok.

Mondanom sem kell, ugye, hogy a “csak mert” vagy “mert akarom” indokok nem elfogadhatóak.

Ha a három indokból az egyik olyasmi, hogy “már ezer éve akartam ilyet” vagy hogy “ez nekem tuti jól állna”, az még mindig csak egy! Az első pontot könnyű megszerezni. Azonban figyeld meg, hogy az ilyen “felesleges” dolgok mellett tényleg nagyon nehéz három érvet felhozni, míg egy ténylegesen szükséges termék esetén ez kb. 3 mp. Természetesen a megfelelő indok is mindenkinek más és más, ezért ezt neked kell eldöntened, de ezzel már nem lesz gond.

Nem mondom, hogy ettől egy csapásra leszoksz az impulzusvásárlásról, de tényleg segít!

Én így szoktam le az impulzusvásárlásról

Én imádok vásárolni és igazi impulzusvásárló vagyok, így hidd el, nem csak úgy beszélek a levegőbe. Én is nehezen hittem el, de gondoltam, egy próbát megér. A tesztidőszak alatt felírtam minden olyan terméket, amit a “10 mp-es szabály” miatt nem vettem meg és a végeredmény döbbenetes volt.

Ha kíváncsi vagy, hogy én hogyan kezdtem el használni, milyen volt az első sikerélményem és hogyan szoktam le róla, olvasd el az én történetemet, hiszen egy kis inspiráció soha nem árt! 🙂 De ezt ki is hagyhatod (zöld szövegrész) és ugorj a többi mankóhoz, ami segíteni fog leszokni a felesleges vásárlásról.

Én hogyan tanultam bele?

Elmesélem, hogy velem hogy történt, amikor eldöntöttem, hogy kipróbálom a spórolásnak ezt a borzalmasan fájdalmas módját. 🙂

Egyik kedvenc design termékeket forgalmazó weboldalamon nézelődtem és megláttam egy szenzációs bizsut (ha nő vagy, rögtön érteni fogod, mennyire nehéz volt): egy olyan nyakláncot, ami apró, kicsi, mágneses golyócskákból állt és ily módon tulajdonképpen ezerféleképpen tudnám használni, áttekerve a csuklómon sokszor, vagy medálként körbetekerni vele egy kis fémgolyócskát, stb. Azt hiszem, tudnék még róla áradozni.

hirdetés

De a lényeg: legelőször csak megjelöltem kedvencként (ahogy azt az ilyen oldalakon pont nem véletlen meg lehet tenni 🙂 hisz így mindig újból és újból látni fogod, hogy te azt bizony szeretnéd). Böngésztem tovább az oldalon, majd az agyam egyik kis szegletében (ő lesz a vásárlásért felelős, biztos) felmerült bennem a gondolat, hogy az annyira különleges, hogy igazán megvehetném magamnak.

Hát, jöjjön a 10 mp-es teszt.

Az első még nagyon könnyű.

“Ezer éve nem vettem magamnak új ékszert, pedig hát az öltöztet és mégiscsak olcsóbb, mint egy új felsőrész.” – Huhh, ezen túl vagyunk. Lássuk, mi legyen a második indok.
“És hát úgyis megyünk nemsokára egy nagy családi szülinapra, milyen jó lenne ott “fellépni” vele.” Ez is megvan. Már csak egy kell és az enyém az áhított nyaklánc.
“Most van egy 10 eurós kuponom, amit felhasználhatok hozzá, így már alig kell érte fizetnem, tulajdonképpen akciós, így nem hagyhatom itt.” Ugye milyen ügyes vagyok?
Nem, persze, hogy nem. Éreztem én, hogy ezek közül max. egy elfogadható és esélyem sincs még másik kettőt felhozni a vásárlásom védelmében.

Mint már sejtheted, ebben az esetben végül mégsem vettem meg. A további nézelődés alatt többször eszembe jutott az impulzusvásárlásra vonatkozó szabály és végiggondoltam, hogy valóban nincs rá szükségem, és még ha meg is tudtam “magyarázni”, miért is “kell nekem”, erőt vettem magamon és töröltem a megrendelést. Így a nyaklánc ott maradt, valaki más vitte el és gyarapította vele az ékszeres ládikája tartalmát. Az enyémben úgyis van elég. 🙂

Ezután tudatosan így kezdtem el minden új dologról gondolkozni, ha vásárolni akartam valamit.  Eleinte nem volt könnyű. Otthon, gondolatban még ment, de egy üzletben, a polc előtt 80%-ban esélytelen voltam. Az első héten nem is tettem vissza ezeket a dolgokat (egye a mókusfene a 10 mp-es szabályt :P), de otthon akárhányszor ránéztem az adott cuccra, eszembe jutott, hogy azóta sem tudtam 3 indokot felhozni, ami rossz érzés volt, így a következő alkalommal már komolyabban vettem. És visszatettem. Egy idő után, már meg sem próbáltam a 3 indokot “kitalálni”, mert egyértelmű volt, hogy csak veszíthetek. Így kezdtem el leszokni az impulzusvásárlásról.

Csak rajtad múlik!

Próbáld ki – még ha nehéz és majd’ belehalsz is – csak egy hónapig, hogy semmi olyat nem veszel, ami egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik. Persze főleg a “felesleges”, “nincs is rá szükség”, “nem kellett volna megvennem” dolgokról beszélek.

Vásárlás pláza ruha

Persze csalhatsz és tehetsz egy kört a polcok között, amíg ki nem találod a három tuti indokot, mire visszaérsz a csábító termékhez, de semmi értelme, ezt Te is tudod! 😉

Újabb fegyver az impulzusvásárlás ellen

Ha mégis sikerül 3 érvet felhoznod a termék mellett, akkor is gondolkozz el még egy-két dolgon, mielőtt kifizeted:

– Van-e helye a lakásban, vagy csak egy újabb “Ezt meg hová tegyem?” cucc lesz?

– Szeretni fogod vajon még 2 hét múlva is?

– Nem tudnál-e helyette valami olyan dolgot venni, aminek legalább ennyire örülsz, de mégis fontosabb, hasznosabb?

– Ruha esetében: van mihez felvenned egyáltalán?

Ösztönzés a tudatos vásárláshoz

Ahhoz, hogy könnyebb legyen – illetve, mert megérdemled 😉 -, az első időkben határozz meg egy “jutalomösszeget”, amit magadra költhetsz. Ez lehet vásárlásonkénti 500,- Ft is akár, vagy egy nagyobb összeg, amit mondjuk havonta költhetsz el, kvázi “lomokra”. Ilyenkor irány a konyhafelszerelés vagy a hobbiosztály és azt a bizonyos összeget viszont költsd el minden lelkifurdalás nélkül. Nyugodtan!

Ha úgy érzed, jól jönne még egy kis kapaszkodó, hogy még könnyebben küzdj meg ezzel a tippel is, olvasd el a “TITE módszert” is itt a blogon.

Vásárlás pláza szatyor

Soha többet ne felejtsd el a 10 másodperces szabályt!

Hiszen, ha meg sem tudod indokolni, hogy miért kellene neked az a cucc, akkor miért is vennéd meg? Ha tényleg szükséged van rá, simán felsorolsz három dolgot! Egy kis gyakorlást igényel, de ha már simán megy, észre sem veszed, és mindig alkalmazni fogod, amivel nagyon sok pénzt (és helyet) spórolhatsz meg magadnak.

forrás: sporolok.blog.hu