Tönkreteszi az ételeket a növekvő szén-dioxid szint?

Ahogy a szén-dioxid szintje világszerte növekszik, a termések úgy veszítenek létfontosságú tápanyag-értékükből – figyelmeztet egy új, élelmiszer-vizsgálati jelentés, amelyről a Health Day számol be.
Az új elemzés keretében azt vizsgáltak, hogy a szén-dioxid szint növekedésének hatására az olyan alapvető élelmiszerek, mint a búza, a rizs, a kukorica, a bab vagy éppen a borsó mennyire tartják meg értékes tápanyagaikat.

hirdetés

A vizsgálat keretében az említett élelmiszereket olyan mennyiségű szén-dioxidnak tették ki, amekkora a szakemberek előrejelzése szerint 2050-re várható a légkörben.

Az eredmények azt mutatják, hogy mintegy 30 év múlva jelentős mértékben fog csökkenni az olyan hasznos tápanyagok aránya, mint a cink vagy a vas. A kérdés azért fontos, mert a vitamin-és ásványianyag-hiány már ma is kétmilliárd embert érint a világon. Az ennek betudható betegségek hiánya pedig már hatalmas méretűre nőtt, különösen a fejlődő országokban.

OPH

Kapcsolódó cikkek
Tengervízből üzemanyag – ez lehet a jövő

Az EU finanszírozta SOLAR-JET kutatási projekt keretében a világon először állítottak elő napenergiával vízből és szén-dioxidból sugárhajtómű-tüzelőanyagot. Az amerikai haditengerészet Elolvasom

A kondenzcsíkkal csak a baj van

A repülők elterelésével védeni lehetne az éghajlatot, ha olyan útvonalon közlekednének, ahol nem hagynak maguk után kondenzcsíkot. Brit meteorológusok szerint Elolvasom

Nobel-díjas magyarban hisz Izland

Mi a jövő energiaforrása? Nap-, szélenergia, vagy netán a tengerek mozgása szolgáltatja az „erőt”, amely életünk megannyi területének, a többi Elolvasom

Csak átgondoltan cseréljünk ablakot! Életveszélyes is lehet…

Nagyon fontos, hogy minden nyílászárócsere átgondoltan és ellenőrzötten történjen, amennyiben ugyanis szűk látókörűen csak az energiatakarékosság szempontjaira figyelünk, akkor jöhet Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?