Úgy tűnik, sikeresen szakít Németország az atomenergiával

Sokan szkeptikusan fogadták, amikor 2011 nyarán, a fukusimai atomerőmű-katasztrófa után Németország bejelentette: leállítja hét legöregebb atomerőművét, majd 2022-ig teljesen szakít az atomenergia felhasználásával. A legújabb adatok szerint az energiahiánytól tartóknak csalódniuk kellett, bár az átállás így sem egyszerű.

Annak ellenére, hogy az atomerőművek közel fele (teljesítményben kb. 25%) kiesett a termelésből, Németország mégis áramexportőr tudott maradni. Idén tavaszra csaknem megduplázta a napenergiából származó teljesítményt, 22 ezer megawattot érve el a tavalyi 14 ezer megawattos rekord után. Ez az energiamennyiség a 82 milliós ország áramigényének nagyjából egyharmadát tudná fedezni, egy átlagos hétvégi napon pedig az áramigény felét lehetne a napenergiából termelt villamos árammal biztosítani.

kép: e-on.com

A fenti adatok hozzájárultak ahhoz, hogy a leállított atomerőművek ellenére Németország 2012-ben várhatóan több energiát exportáljon, mint valaha.

hirdetés

A napenergia mellett más megújuló energiaforrások használata is növekszik. Szélerőműveket elsősorban az északi, tengerparti területeken építenek. Gondot jelent azonban, hogy a szél- és a napenergia-termelésben is nagyok az ingadozások, a teljesítmény időnként a nullához közelít, máskor pedig – mint idén májusban – minden korábbinál magasabbra emelkedik. Ezért a változó körülményekhez kell igazítani az áramszállító és elosztó rendszert, ami szinte összehasonlíthatatlanul költségesebb vállalkozás, mint napelemcellák vagy szélturbinák telepítése. Egy kilométer nagyfeszültségű távvezeték kiépítése például nagyjából 1 millió euróba kerül, ilyen vezetékből pedig mintegy 3.800 kilométert kellene építeni 2022-ig, a már meglévő hálózatot pedig mintegy 4 ezer kilométer hosszúságban korszerűsíteni kell, a  beruházások összesített költsége 32 milliárd euró.

kép: e-on.com

Németország az első három negyedévben 2,3 terrawattóra elektromos energiát exportált, ez jóval meghaladja az előző év azonos időszakában mért 8,8 terrawattórás mennyiséget. Az egyelőre még kérdés, hogy a téli időszakban, amikor a nap- és szélenergia termelés sokkal kisebb mértékű, energiaexportőr tud-e maradni Németország. Kérdés, hogy megismétlődik-e az idén januárban tapasztalt energiahiány, amikor a szokatlanul kemény tél és a leállított atomerőművek miatt Ausztriától kellett segítséget kérni. Ausztriában emiatt két régebbi gáz- és egy olajtüzelésű erőművet is újra üzembe helyeztek.