Utazás alatt is spórolj!

Javában tombol a nyár, sokan utaznak el ilyenkor és hagyják üresen lakásukat akár több hétre is. Ilyenkor sem szabad azonban megfeledkezni a takarékoskodásról, sőt, így lehet a legkisebb áldozatvállalással pénzt spórolni. De mire figyeljünk oda?

Egy nemzetközi felmérés szerint minden negyedik háztartásban bekapcsolva felejtenek valamilyen elektromos készüléket, vagy éppen égve hagyják a világítást elutazáskor, a feledékenységet pedig a pénztárcájuk bánja. Ha egy kicsit körülnézünk az üresen hagyott lakásban, akár 10 százalékot is megspórolhatunk a számlákon.

kép: Bányászlány/indafoto.hu

kép: Bányászlány/indafoto.hu

A legegyszerűbben az elektromos árammal tudunk takarékoskodni elutazáskor. A TV-k, hifi-tornyok, és kisebb háztartási gépek sora lehet ellátva stand-by funkcióval, ami azt jelenti, hogy lényegében folyamatosan fogyasztanak. Ezek teljes kikapcsolásával sok energiát meg lehet spórolni.

power_button

Ha például egy TV-t naponta 3 órát néznek, a maradék időben viszont készenléti állapotban van, az energiafogyasztás 40 százaléka utóbbi időszakra esik. Ez az arány is jól mutatja, hogy mennyire pazarló tud lenni egy készülék, ami különösen fájó, ha nem is vagyunk otthon.

A stand-by funkciók kikapcsolása természetesen nem csak utazáskor lehet hasznos, hanem bármikor, amikor nem használjuk a készülékeket. Ezzel a módszerrel havonta ugyan csak párszáz forintot takarítunk meg, de ez egy-két év alatt már egész komoly összegre hízhat.

kép: klikkinfo/indafoto.hu

kép: klikkinfo/indafoto.hu

hirdetés

Ügyeljünk arra is, hogy ne hagyjunk telefontöltőt a konnektorban, mert még ez is áramot fogyaszt, és hasonlóan járjunk el a kisebb háztartási gépekkel – pl. kávéfőző, kenyérpirító – is. Ezzel nem csak spórolunk, hanem annak veszélyét is minimalizáljuk, hogy egy villámcsapás vagy zárlat esetén a készülékek károsodnak.

Az elektromos vízmelegítők gyakran a fő áramzabálók a háztartásokban, így mindenképp érdemes elgondolkodni ezek kikapcsolásán. Az azonban, hogy valóban megéri-e így tenni, függ attól is, hogy mennyi ideig maradunk távol. Szakemberek szerint a nagyobb bojlereket csak legalább egy hetes utazás esetén éri meg kikapcsolni, mivel a víz újbóli felmelegítése több energiát igényel, mint annak megfelelő hőmérsékleten tartása.

Hasonló érvényes a hűtőszekrényekre és fagyasztókra is. Célszerű lehet az éves leolvasztást erre az időszakra hagyni, amikor amúgy sem vagyunk otthon, de ha csak pár napról van szó, nem biztos, hogy energiafelhasználás szempontjából megéri a fáradságot. Arra azonban mindenképp ügyeljünk leolvasztáskor, hogy az ajtót hagyjuk nyitva, így elkerülhetjük, hogy kellemetlen szagok keletkezzenek, vagy penész jelenjen meg a hűtőben.

kép: NZs/indafoto.hu

kép: NZs/indafoto.hu

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás lehet a lakás áramtalanítása, de erre természetesen csak akkor van lehetőség, ha tudjuk, nem fenyeget az a veszély, hogy kiolvadt hűtőszekrényre érünk haza, vagy nem ezzel hatástalanítjuk a távollétünkre beélesített riasztórendszert.

Természetesen nem csak az áramfogyasztás okozhat kellemetlen meglepetéseket. Ügyeljünk arra, hogy minden vízcsapot gondosan elzárjunk, hiszen az egy hétig csöpögő csap is komoly vízpazarlást jelent.

Indulás előtt érdemes alaposan átnézni a lakást a felesleges fogyasztók felkutatása érdekében, hiszen jobb szánni erre öt percet, mint később, a számlák befizetésekor feleslegesen kidobni a pénzt.

forrás: lakasfokusz.blog.hu