V4 és rezsi

Közös nyilatkozatot írtak alá a visegrádi négyek energetikai szabályozó hatóságainak vezetői szerdán Budapesten a régió országainak szorosabb együttműködéséről.
Az energiaellátás és az energiabiztonság, illetve a fogyasztók védelme valamennyi szabályozó hatóság kiemelt feladata. A közös problémákra közösen keresik a megoldást a visegrádi országok – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke az aláírás után.

kép: baowah/indafoto.hu

kép: baowah/indafoto.hu

Dorkota Lajos elmondta azt is: ismertette a társhatóságokkal az elmúlt egy évben a rezsicsökkentés érdekében tett kormányzati lépéseket, illetve a MEKH rendeleteit.

A négy hatóság vezetője megállapította, hogy a fogyasztók rezsiterhei jövedelmükhöz viszonyítva nagyon magasak a visegrádi országokban, ennek csökkentése érdekében közösen lépnek fel – emelte ki a hivatal elnöke.

A négy ország gyakorlata sok ügyben eltérő, de a közös történelmi és földrajzi adottságok, illetve a közös energiapolitikai érdekek miatt indokolt, hogy a hatóságok egységes megoldásokat keressenek – fogalmazott Dorkota Lajos.

hirdetés

A felek szerint az ellátásbiztonság érdekében infrastrukturális fejlesztéseket kell megvalósítani közösen, és kiemelten kell kezelni az észak-déli összeköttetés megvalósítását az energiaszállítás területén.

Az együttműködés fontos eleme, hogy létrehoznak egy olyan állandó fórumot, amely lehetőséget teremt a tapasztalatcserére, valamint az integrációs folyamatokkal kapcsolatos tevékenységek összehangolására.

A nyilatkozatot Dorkota Lajos mellett Alena Vitásková, a cseh és Marek Woszczyk, a lengyel szabályozó hatóság elnöke, valamint Natasa Hudcovicova, a szlovák szabályozó hatóság igazgatója írta alá.

Az MEKH írásos tájékoztatója szerint Magyarországon a januári 10 százalékos rezsicsökkentés éves szinten a villamos energia esetén csaknem 50 milliárd forintos, a földgázfogyasztásnál körülbelül 45 milliárd forintos megtakarítást jelent a lakossági fogyasztóknak. Az árcsökkentés második, november 1-jei intézkedései éves szinten ugyancsak ekkora megtakarítást eredményeznek mind az áram-, mind a gázfogyasztásban.

MTI

Kapcsolódó cikkek
Putyint sakkban tartani – Tovább sürgetik az amerikai gázexportot

A visegrádi országok kérésére hivatkozva csütörtökön ismételten sürgette Barack Obama elnöktől az amerikai földgázkivitel engedélyezésének megkönnyítését John Boehner, az amerikai Elolvasom

A magyarok többsége akarja, izé, nem akarja Paks II-t

Az MVM legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a magyarok többsége támogatja a paksi atomerőmű bővítését. A Grennpeace is kutatott, szerintük meg nem... Elolvasom

Az amerikai palagázról tárgyaltak a V4-nagykövetek

Az amerikai palagáz exportjának a közép-és kelet-európai energiabiztonságot erősítő liberalizálásának lehetőségéről tárgyaltak Harry Reiddel, a szenátusi többség vezetőjével hétfőn Washingtonban Elolvasom

Budapesten a legolcsóbb az energia

A visegrádi négyek - a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - fővárosai közül Budapesten juthatnak a lakossági fogyasztók legolcsóbban Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?