Vigyázat! Többszázezres bírságok avarégetésért!

Az őszi lombhullást követően Magyarországon még mindig széles körben elterjedt szokás a kerti hulladékok, az avar égetése. Azt azonban már kevesen tudják, hogy ez a tevékenység a legtöbb helyen illegális. A kiszabható bírság összege többszázezer forintra is rúghat.

A környezet védelméről szóló törvény lehetőséget ad az önkormányzatoknak, hogy szabályozzák az avarégetést. Amennyiben egy településen az önkormányzat nem alkot rendeletet az avarégetésről, alapértelmezésben a tevékenység tilos, ha pedig alkotott rendeletet, az abban előírtakat kell betartani.

kép: dino/indafoto.hu

A legtöbb hazai településen tehát több tízezer forintos pénzbírságot kockáztat, aki égetéssel próbál megszabadulni a kertjében felhalmozódó kerti hulladéktól, avartól. A levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló kormányrendelet (21/2001) ugyanis további rendelkezéseket tartalmaz az avar-, és kerti hulladék égetés hatósági ellenőrzésével, bírságolásával kapcsolatban. A rendelet megszegése esetén komoly bírságokat szabhat ki a hatóság. Magánszemélyek esetén ez 100 ezer, míg vállalkozások esetén félmillió forintra is rúghat. Budapest teljes közigazgatási területén belül például már évek óta (valamennyi magántulajdonú telken, továbbá közterületen és intézményi területen) szigorúan tilos a kerti zöldhulladék szabadtéri elégetése. A fővárosi szabályszegők a helyi rendelkezés szerint ötvenezer forintig terjedő pénzbírságra számíthatnak.

hirdetés

Van megoldás?!

Az égetés helyett sokkal jobb megoldás a komposztálás. Az avar, s valamennyi kerti hulladék ugyanis komposztálható. A folyamat során az elhalt növényi részeket mikroorganizmusok bontják le és alakítják át humusszá. Komposztálni pedig bárki tud. Ehhez mindössze időre és néhány négyzetméter árnyékos helyre van szükség a kertben. Alapvető szabály a megfelelő aprítás, a komposzt rendszeres keverése, nedvesen tartása és a tűző nap elleni védelme. Továbbá fontos, hogy a komposzt közvetlen kapcsolatban legyen a talajjal, hiszen a mikroorganizmusok onnan érkeznek.

kép: komposztaljunk.hu

Mivel a komposztálás folyamata minimum egy évet vesz igénybe, így nem biztos, hogy minden kertben biztosítani tudjuk, vagy akarjuk a komposztládáknak szükséges területet. Így az ország legtöbb településén természetesen gondoskodnak a felgyülemlett zöldhulladék elszállításáról is. Budapesten például továbbra is elérhető a zöldhulladék-kezelés több éve működő rendszere, az FKF Zrt. a kifejezetten erre a célra szolgáló, a cég logójával ellátott zöldhulladékot tartalmazó gyűjtőzsákokat „ingyenesen” elszállítja. Az FKF Zrt. által ígért ingyenesség ugyanakkor félrevezető. A zsákokat ugyanis csak pénzért lehet beszerezni.

forrás: penzcentrum.hu