Zálogba adnák a gáztározókat?

Csúszhat a rezsicsökkentés, a stratégiai gáztározókat pedig akár zálogba is lehetne adni – erre is lehetőséget adnak azok a módosítási tervek, amikre az Index hívta fel a figyelmet. A Gazprom már jelezte, szívesen részt venne a tározók üzemeltetésében, amennyiben azok a Déli Áramlathoz is kapcsolódnak.

Egy hónapot csúszhat a rezsicsökkentés újabb fordulója, Németh Szilárd törvényjavaslatát – amelyben a fideszes képviselő a 10 százalékos csökkentést a lakossági tartályos és vezetékes PB gázra is kiterjeszti – az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága módosítja, a csökkenés június elseje helyett csak július elsején lép életbe. A bizottság módosítójában azonban – amelyről hétfőn szavaznak a képviselők – található egy ennél érdekesebb változtatás is, amelynek a törvényjavaslathoz nincsen sok köze, a földgáztárolókra vonatkozik, mutat rá cikkében az Index.

kép: eon-hungaria.com

kép: eon-hungaria.com

Eddig a gáztörvény kimondta, hogy a földgáztárolókat ‘semmilyen formában nem’ lehet biztosítékul adni, fedezetként lekötni, megterhelni, arra zálogjogot, vételi jogot alapítani, a tulajdoni részesedéshez kapcsolódó jogosultságokat ‘időlegesen sem’ átengedni. A szövegből most a bizottság kivenné a tiltásokat, ha tehát a parlament megszavazza, lehetővé válik, hogy az energiahivatal előzetes jóváhagyásával a gáztárolókra zálogjogot köthessenek, a jogosultságokat pedig ‘akár időlegesen’ átengedjék.

hirdetés

Most, amikor a kormány éppen a magyarországi gáztárolók átvételére készül, a módosításnak különös jelentősége lehet, elképzelhető, hogy egy esetleges hitelfelvételhez lehet szükség arra, hogy a tárolókra jelzálogjogot köthessenek – írja a hírportál.

A Magyar Villamos Művek vezetése márciusban hagyta jóvá a szerződést az E.On Storage és a Trade megvásárlásáról, a vételár 870 millió euró (264 milliárd forint). Az üzlettel az MVM többek közt hozzájut az E.On négy, összesen 4,2 milliárd köbméteres kapacitású gáztárolójához.

Korábban a Gazprom jelezte, arra vár, hogy az állami MVM tulajdonába kerüljön az E.On gáztároló és gáznagykereskedő érdekeltsége. Ekkor ugyanis szívesen részt venne a tárolók üzemeltetésében a Déli Áramlat gázvezetékhez kapcsolódóan.
Eközben Németh Lászlóné fejlesztési miniszter szándéknyilatkozatot írt alá a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) és a MOL képviselőivel is, hogy tárgyalásokat kezdenek az algyői Szőreg-1 biztonsági földgáztárolót üzemeltető MMBF Zrt. tulajdonjogának átruházásáról is.

OrientPress Hírügynökség, Index