Zöldfűtés és -áram a Föld természeti kincseiből

Hévíztermeléses, avagy közvetlen felhasználású geotermikus energia hasznosításában Magyarország a világon az első 10-ben van a szakértő szerint. Ennek ellenére ilyen típusú energiafogyasztásunk csupán 0,28 százalékát teszi ki teljes energiafelhasználásunknak.

A föld hőjét és a mélyben rejlő termálvizeket ma már egyre többen használják fel fűtésre, meleg vízként és villamos energia előállítására. Franciaországban is egyre több lakás távfűtését biztosítják geotermikus energiából – derült ki a Francia Intézetben nemrég megrendezett Geotermikusenergia-konferencián.

Geotermikus energia

Christian Boissavy francia szakember az M1 – Kék bolygó című műsorában kifejtette, ma Párizs és Bordeaux környékén egymillió francia fűtését és melegvíz-ellátását oldják meg geotermikus energiával. Emellett az utóbbi években a francia szigeteken a vulkánoknak is egyre fontosabb szerep jut az áramtermelésben.

A geotermikus energia kitermelésének két legismertebb módja a mély és a sekély geotermika. Nálunk túlnyomórészt a hévíztermeléses kutak elterjedtek, amelyekkel 800 és 2500 méter mélységből nyerünk termálvizet. Kóbor Balázs geológus elmondta, a Kárpát-medence fiatal üledékekkel feltöltött medence, vannak benne felső-pannon homokkőrétegek, amelyek hatalmas mennyiségű termálvizet rejtenek magukban.

Mivel a Kárpát-medencében a földkéreg mintegy 10 kilométerrel vékonyabb a Föld átlagánál, a forró magma közelebb van a felszínhez. A bolygó középpontja felé haladva átlagosan 20, de előfordul, hogy 15 méterenként is 1 fokkal nő a hőmérséklet, szemben Európa többi részével, ahol csak 33 méterenként növekszik.

hirdetés

Jelenleg körülbelül 900 termálkút van Magyarországon, ebből csaknem 600 üzemel. Kujbus Attila, a Geotermia Expressz Kft. ügyvezetője kifejtette, hévíztermeléses, úgynevezett közvetlen felhasználású geotermikus energia előállításában Magyarország a világon az első 10-ben van.

Hazánkban már 1878-ban működött termálkút a Városligetben, Zsigmondy Vilmos mérnök és csapata fúrta, akkoriban ez volt Európa legmélyebb termálkútja. A kút a szakember szavai szerint máig termel. Mindennek ellenére ma geotermikusenergia-fogyasztásunk csupán 0,28 százalékát teszi ki teljes energiafelhasználásunknak.

Európában a kis mélységű vizet vagy földhőt használó hőszivattyús rendszer a legígéretesebb, az unió területének 95 százalékán elérhető.

Magyarországon is óriási potenciál van a geotermiában, de még a töredékét is alig használjuk ki – véli Kóbor Balázs. Szerinte talán ez az a geotermikusenergia-felhasználási mód, amelynek a leggyorsabban kellene terjednie, hiszen fajlagosan a legolcsóbb, emellett családi háznak megfelelő méretekben is rentábilisan alkalmazható.

A kormány tervei szerint ezt rögzíti a Megújuló energia cselekvési terv. 2020-ra a jelenleginél négyszer több geotermikus energiát használunk majd. Ma kilenc városban: köztük Csongrádon, Hódmezővásárhelyen, Makón és Szegeden fedezik a távfűtés egy részét 100 Celsius-fok alatti hőmérsékletű geotermikus energiából.

hirado.hu

Kapcsolódó cikkek
Hogyan válasszunk hőszivattyút?

Az energiaárak rohamos piaci emelkedésével egyre inkább előtérbe kerül az energiatakarékosság, illetve az üzemeltetési költség csökkentésére irányuló törekvés. Szerencsés eset, Elolvasom

Orbán Viktor: az ország egyik kincse a termálvíz

Magyarország egyik kincsének nevezte a termálvizet Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a nagykátai gyógyfürdő ünnepélyes átadásán. A termálvíz "igazán komoly kiaknázása" Elolvasom

Termálkút kísérőgáza biztosítja a hotel energiaellátását

Befejeződött a berekfürdői Termál Hotel Pávai újonnan fúrt termálvizet adó kútjából feltörő kísérőgáz hasznosítására hivatott projekt; a  metángáz leválasztva, gázmotorral elektromos Elolvasom

Charter repülőjáratok hozzák a termálvíz-turistákat Moszkvából Debrecenbe

Rendszeres charter repülőjáratok közlekednek augusztustól Moszkva és Debrecen között; a két város viszonylatában sem menetrend szerinti, sem charterjáratok nem közlekedtek Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?